Verdwijnen V&D ook klap voor andere winkeliers

DEN HAAG - De klap van het mislukken van een doorstart van V&D komt hard aan. In eerste plaats natuurlijk voor de ruim achtduizend medewerkers van het warenhuis, maar zeker ook voor winkeliers in de omgeving van de V&D-panden.
Met de sluiting van V&D komen er negen grote winkelpanden in onze regio leeg te staan. Naast het pand in Den Haag zijn er vestigingen van V&D in Delft, Gouda, Rijswijk, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Naaldwijk en Leidschendam en het bijzonder fraaie pand in de binnenstad van Leiden. Stuk voor stuk A-locaties.
Een nieuwe invulling vinden voor de leeggekomen panden gaat nog een hele opgave worden, zoals in winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam. Want hoe ga je een pand van zo'n 7.000 vierkante meter winkeloppervlakte opnieuw vullen?

'V&D was hier de trekpleister'

Yvonne van Scheppingen, die een beddenspeciaalzaak in het winkelcentrum, vreest ondertussen dat het verdwijnen van V&D veel klanten gaat kosten. 'Er zijn al heel wat winkels dicht op dit moment. Dat zijn dan wat kleinere zaakjes. Maar ja, V&D is toch een soort trekpleister voor de kleine winkeltjes die eromheen zitten.'
Toch hoeft de sluiting van V&D nog niet zo slecht uit te pakken voor Leidsenhage. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan vergevorderde plannen voor een totale metamorfose van het in verval geraakte winkelcentrum.

'Geluk bij een ongeluk'

Winkelcentrummanager Jos Zuijdwijk: 'Ondanks dat het natuurlijk triest is, weten we nu wel waar we aan toe zijn. Het geluk is dat we juist bezig zijn met een totale vernieuwing van het winkelcentrum zodat we het leeggekomen pand van V&D makkelijker kunnen meenemen in de plannen. Wat dat betreft zitten wij in een minder lastige situatie dan andere winkelcentra met een V&D.'