Vuurwerkschade neemt toe in regio: Vooral in Westland en Zoetermeer hogere kosten

REGIO - De schade door vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisseling is bij een groot aantal gemeenten in onze regio toegenomen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West langs diverse gemeenten. Koploper in onze regio is de gemeente Westland met bijna 20.000 euro meer kosten. Lisse is de grootste daler. Hier lagen de kosten ruim 9.000 euro lager dan tijdens de jaarwisseling in 2014.
De hogere kosten in Westland komen volgens een woordvoerder van de gemeente onder andere 'door een opgeblazen gemaalcomputer aan de Zeereep in Monster en aanzienlijke schades aan een brugdek op de Dwerggriend in Naaldwijk'. De totale kosten door vuurwerkschade stegen daardoor van 70.450 euro naar 89.700 euro.
Nummer twee op de lijst is Zoetermeer. Ondanks preventieve maatregelen zoals het afsluiten van prullenbakken, de inzet van buitengewone opsporingsbeambtenaren (boa's) in de wijken en het verwijderen van brandbare materialen bedroeg de schade hier nog steeds 79.743 euro. Dat is een behoorlijke stijging met het jaar daarvoor (62.711 euro).

Preventieve maatregelen

Teylingen laat weten dat de schade het afgelopen jaar ondanks preventieve maatregelen toch is toegenomen. 'Deze jaarwisseling hebben we extra ingezet op het voorkomen van schades door afvalbakken eerder af te sluiten op hotspots. Deze hotspots zijn bepaald op basis van de schades van vorig jaar', vertelt een woordvoerder van de gemeente.
'Helaas blijkt dit niet voldoende. Het aantal vernielingen en de daarmee gepaard gaande hoge kosten is dan ook een groot aandachtspunt voor volgend jaar. Des te meer, omdat er geen rode draad te ontdekken is in de vernielingen.' De totale schade in Teylingen bedroeg 15.613 euro, ten opzichte van 15.122 euro een jaar eerder.

Lichte stijging

Ook in Noordwijkerhout was sprake van een lichte stijging, van 8.050 euro naar 9.004 euro. De schade daar was vooral vernieling van het straatmeubilair, schroeiplekken op het wegdek en vernielde verkeersborden.
Ook in Gouda (van 13.000 euro naar 16.026 euro) en Leiden (van 17.910 euro naar 21.500 euro) waren de kosten door vuurwerkschade tijdens het afgelopen Oud en Nieuw een stuk hoger dan het jaar ervoor.

Dalers

Positieve uitzonderingen in onze regio waren er ook. Grote 'winnaar' is de gemeente Lisse. Hier daalden de kosten van 16.750 euro naar 7.500 euro. Volgens een woordvoerder van Lisse kwam dit onder andere doordat er vanaf medio november 2015 vanuit de politie, afvalsverwerkingsbedrijf De Meerlanden en de boa's 'extra aandacht was besteed aan het in de gaten houden van bouwplaatsen en een overzicht werd gemaakt van plekken waar leegstand is'.
Een goede tweede op de 'lijst der dalers' is Voorschoten. Hier nam het vuurwerkschadebedrag af van 10.000 euro naar 7.000 euro. Opvallend detail is dat de gemeente het afgelopen jaar voor de eerste keer een vuurwerkshow organiseerde. 'Of er een verband is? Ik weet het niet. Maar je ziet wel in meerdere plaatsen dat de schadebedragen omlaag gaan als er een vuurwerkshow georganiseerd wordt', vertelt burgemeester Jeroen Staatsen.

Kosten

Ook in Delft (van 16.477 euro naar 14.350 euro) en Leidschendam-Voorburg (van 24.449 euro naar 23.229 euro) was de gemeente minder kwijt aan vuurwerkschade. Alphen aan den Rijn was de enige van de onderzochte gemeenten waar de kosten hetzelfde bleven, namelijk 31.000 euro.
De gemeente Den Haag heeft nog geen goed beeld van de totale schade. Een woordvoerder laat in een reactie weten dat over twee à drie weken eerst de gemeenteraad wordt geinformeerd over de vuurwerkschade. Volgens de woordvoerder heeft Den Haag 'pas in september de gedetailleerde schade rond'.