Mannen opgepakt voor beroven hennepkwekerijen

DEN HAAG - Zes mannen zijn dinsdagochtend van hun bed gelicht omdat ze een criminele organisatie zouden vormen. Ze zouden op gewelddadige wijze hennepkwekerijen hebben leeggeroofd. Volgens de politie waren ze een negatief rolmodel voor jongeren rond het Joubertplantsoen in de Haagse wijk Transvaal.
De mannen groeiden samen op rond het Joubertplantsoen. Inmiddels wonen ze allemaal ergens anders, maar ze waren nog geregeld in de buurt te vinden. En hun invloed daar was groot, aldus de bureauchef van politiebureau De Heemstraat. 'Vooral op kwetsbare jongeren. En wij willen echt laten zien: wie het verkeerde pad kiest, krijgt met ons te maken.'
Signalen over de groep kwamen al langer binnen. 'Onder meer de wijkagent hoort natuurlijk van alles', zegt de bureauchef. 'Op straat wisten mensen echt wel waar deze mannen mee bezig waren namelijk.' Na de zomer werd gestart met een onderzoek naar één verdachte, dat resulteerde uiteindelijk dinsdag in de aanhouding van zes mannen.

Gewelddadige beroving van andere criminelen

De mannen hielden zich volgens de politie bezig met het 'rippen' van hennepkwekerijen. Ze trokken kwekerijen van andere criminelen leeg, desnoods met geweld. 'We weten dat ze op hun hoede zijn', klinkt het tijdens de briefing voor hun aanhouding. 'Niet zo zeer voor ons, maar voor hun beroofde collega's. Die zijn natuurlijk niet blij.'
De mannen worden verdacht van een gewelddadige diefstal van hennep in Berkel en Rodenrijs op 2 december. Die beroving bracht het onderzoek van de politie in een stroomversnelling. En verder werd in ieder geval een mislukte poging gedaan een hennepkwekerij in Arnhem leeg te roven.

Nog twee verdachten

Dinsdagochtend werden de verdachten van hun bed gelicht. De 27-jarige hoofdverdachte in Den Haag, net als twee kompanen van 24 en 25, twee andere verdachten (24 en 25) in Vlaardingen en een 36-jarige man in Zoetermeer.
Een man die vrijdag werd opgepakt, nadat hij in september was neergeschoten op het Joubertplantsoen, blijkt nu volgens de politie ook deel uit te maken van de criminele organisatie. Verder werd bij de invallen dinsdagochtend nog een 'extra' verdachte aangehouden, omdat in een his hasj werd gevonden. In totaal zitten nu dus acht mensen vast, van wie er zeven een criminele organisatie zouden vormen.