Zoetermeer wil statushouders opvangen in verzorgingstehuis 't Seghe Waert aan Vaartdreef

© ANP
ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer heeft verzorgingstehuis 't Seghe Waert aan de Vaartdreef op het oog voor de huisvestiging van statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente.
'Zoetermeer moet dit jaar enkele honderden statushouders huisvesten. We willen niet dat dit ten koste gaat van de huisvesting van woningzoekenden. Daarom kijken we naar alternatieve manieren om statushouders te huisvesten, zoals leegstaande kantoorpanden en verzorgingstehuis 't Seghe Waert. De eigenaren van deze panden hebben van ons een verzoek gekregen en nu wachten we op hun antwoord', vertelt de woordvoerder.
Het is nog niet bekend om hoeveel statushouders het gaat. Dat is volgens de woordvoerder afhankelijk van de wensen en eisen van de eigenaar. Daarnaast hangt het af van hoeveel ruimte in het pand beschikbaar is. De gemeente heeft geen deadline gesteld aan de eigenaar voor een antwoord, omdat ze 'niemand onder druk wil zetten'.

Andere locaties

Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp kan de woordvoerder nog niet bekendmaken aan welke andere locaties de gemeente denkt voor de opvang van statushouders. 'Wel hebben we vorig jaar al besloten om de voormalige vrouwenopvang aan de Dorpsstraat geschikt te maken. We zijn nu alleen nog in gesprek met de direct betrokkenen over wanneer en hoeveel vluchtelingen met een verblijfsvergunning hier komen wonen.'
Zoetermeer huisvestte vorig jaar 246 statushouders. Voor de eerste helft van 2016 ligt die taakstelling op 172. Het aantal te huisvesten statushouders over het hele jaar komt hoger te liggen dan in 2015. Dat komt door het toegenomen aantal asielzoekers dat in Nederland aankomt. Daardoor lopen de asielzoekerscentra (azc) in ons land vol. Hier verblijven vaak statushouders die al enkele jaren in Nederland wonen. Door statushouders sneller te huisvesten, hopen gemeenten ruimte te creëren in de azc's.

Tijdelijke opvang

De gemeente ving vorig jaar al 150 vluchtelingen op in sporthal De Veur aan de Prismalaan. Hier bleef de groep zes dagen. De woordvoerder benadrukt dat er niet wordt nagedacht over het opnieuw tijdelijk opvangen van vluchtelingen.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen