Haagse zinnen op dehaag.com ter ere van standbeeld Haagse Harry

Beeld: (ANP, foto / Marnix Rueb, tekening) Bewerking: Omroep West © ANP. Bewerking: Omroep West
DEN HAAG - De culturele website van Den Haag, denhaag.com is vanaf nu ook beschikbaar in het Haags. Die variant is te vinden op het speciale domein dehaag.com. Aanleiding hiervoor is de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry op donderdag. Dan wordt op de Grote Markt een 2,5 meter hoog standbeeld van de stripheld onthuld.
Marco Esser, directeur Den Haag Marketing, heeft er een heldere mening over: 'Ut wegd wel un keâh tèd dat we op onze website de bezoekâhs in onze ège taal wellekom hetûh! Ut is tenslotte de mauiste taal achtâh de dùinûh.' Oftewel: 'Het werd wel een keer tijd dat we op onze website de bezoekers in onze eigen taal welkom heten! Het is tenslotte de mooiste taal achter de duinen', is het lezen op
.
Haagse Harry werd getekend door Marnix Rueb. Hij bedacht voor het platpratende stripkarakter een fonetische spelling van het Haagse dialect. De regels voor de Haagse spelling legde Rueb met zijn broer Robert-Jan en cabaretier Sjaak Bral vast in verschillende taalboeken.

Onthulling

Begin 2015 kreeg Rueb, die in 2014 overleed aan longkanker, postuum de Haagse cultuurprijs. Bij die prijs hoorde 50.000 euro. Met dat geld is het standbeeld op de Grote Markt betaald.