Lilian de Geus lonkt naar goud op WK windsurfen

Lilian de Geus.
Lilian de Geus. © Richard Langdon
DEN HAAG - Lilian de Geus heeft met nog twee dagen te gaan op het WK windsurfen alle kans om het goud te winnen. De Haagse troef boekte donderdag in Eilat prima resultaten in drie races en staat slechts één punt achter klassementsleidster Malgorzata Bialecka uit Polen (19 om 20 punten).
De Geus, die al verzekerd is van
in Rio de Janeiro, won de eerste race van donderdag en pakte daarna een zesde en vijfde plaats. Daarmee boekte ze een plaatsje terreinwinst op de ranglijst en nam ze bovendien afstand van de surfsters die achter haar staan. De Poolse Zofia Noceti-Klepacka staat derde met dertig punten.


'Het was de hele dag licht weer, alleen in de eerste race was er een beetje wind', aldus De Geus. 'Dat maakt het zwaar, je moet veel pompen. Maar ik ben scherp, ik voel dat ik elke race goed zit met de wind en de rust weet te bewaren, dat is belangrijk. Vrijdag nog drie wedstrijden en dan zaterdag de medalrace.'

Mannen

Bij de mannen staan Dorian van Rijsselberghe en Hagenaar Kiran Badloe respectievelijk zesde en zevende. Ook zij zijn nog lang niet kansloos voor het podium op dertien en vijftien punten achterstand van klassementsleider Piotr Myszka, ook uit Polen.

'Het is echt heel hard werken maar als je even niet oplet mis je de vlaag en dan is je race eigenlijk al verloren', vertelt Van Rijsselberghe over de lastige omstandigheden in Eilat. 'Je ziet het ook aan Nick Dempsey, die stond eerste, vaart vandaag twee slechte races en eindigt twee keer achteraan. Samenvattend hebben we niet slecht gevaren. Het gaat de goede kant, maar het is pittig.'