4.000 extra hulpverleners nodig om fatale hartstilstanden tegengaan

© Frank van Beek
REGIO - Elk jaar krijgen gemiddeld 1.000 inwoners in de regio Haaglanden een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Op zo'n moment kan alleen reanimatie binnen de zes minuten een leven redden. En mensen die dat kunnen, die zijn er niet genoeg, zegt de Hartstichting. 'Wij willen er 4.000 burgerhulpverleners bij krijgen die kunnen reanimeren. Dan kan overal in de regio weer dat cruciale tijdsbestek van zes minuten gehaald worden', zegt een medewerker van de stichting.
Hulpdiensten zijn vaak na de eerste cruciale zes minuten aanwezig en zijn daardoor te laat voor reanimatie. Burgerhulpverleners en buurtbewoners die kunnen reanimeren en zich hebben aangemeld bij oproepsysteem Hartveilig Wonen, kunnen dit vaak wel. De Hartstichting richt zich in eerste instantie op mensen die beroepsmatig al kunnen reanimeren.
In heel Nederland overlijden er dagelijks 35 mensen per dag aan een hartstilstand. Dat zijn er 12.775 per jaar. 'Daarvan kunnen er zo 2.500 worden gered', aldus de medewerker. 'Ons doel is dat eind 2016 één procent van heel Nederland burgerhulpverlener is.'