Kabinet pakt salafistische organisaties aan, maar geen verbod

archief foto
archief foto
DEN HAAG - Het kabinet gaat salafistische organisaties in kaart brengen, maar ze worden niet verboden. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Integratie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Pas als zo'n fundamentalistische organisatie de wet overtreedt, kan die worden verboden.
De Tweede Kamer had het kabinet gevraagd om actie te ondernemen tegen deze zeer orthodoxe stroming binnen de islam. Een meerderheid vroeg het kabinet eind vorig jaar al om een onderzoek te doen naar een verbod op salafistische organisaties.
'De basis van onze rechtsstaat is de individuele vrijheid. Daarom wil het kabinet niet een religie verbieden of treden in de persoonlijke geloofsopvatting van mensen', laat Asscher weten. Het kabinet maakt zich zorgen over de groeiende invloed van de salafisten die aanzetten tot haat en afzondering.

Ontslag

Asscher kan aan de wensen van de Tweede Kamer maar deels tegemoet komen. Zo mogen salafisten voor Defensie blijven werken. De Kamer wilde dat dit verboden werd. 'Het aanhangen van een bepaald geloof biedt op zichzelf geen grond voor ontslag', aldus de minister.
Ook zal de geldstroom uit landen zoals Koeweit en Saudi-Arabië naar salafistische clubs in ons land niet worden gestopt. Wel wil het kabinet financiële transparantie van deze organisaties en proberen Nederlandse ambassades in de Golfregio meer inzicht te krijgen 'over herkomst en doel van financieringsstromen aan Nederlandse gebedshuizen'.

Samenwerking

Verder komt er veel meer samenwerking tussen Rijk en gemeenten om die te helpen bij de omgang met fundamentalistische moslimorganisaties. Er zal meer informatie worden uitgewisseld en scholen en gemeenten zal duidelijk worden gemaakt hoe ze kunnen optreden als salafistische organisaties voor problemen zorgen.
Het plan van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om de bescherming van geloofsgenootschappen tegen strafvervolging uit het burgerlijk wetboek te schrappen, ziet Asscher niet zitten. Hij zei in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag hier niets in te zien.  'Dat draagt niet bij aan een oplossing.'

Partijen

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag is blij met de brief. 'Een interessante, stichtende brief. Goed dat het kabinet een en ander weer eens op een rij heeft gezet', laat hij in een korte reactie weten.
Regeringspartijen VVD en PvdA lijken zich te kunnen vinden in de aanpak van het salafisme door het kabinet. Ahmed Marcouch (PvdA) vindt het 'goed dat het kabinet deze problematiek nu op het netvlies heeft staan. Nu is het tijd om de voornemens ook om te zetten in daden'. VVD'er Sjoerd Potters is blij dat het salafisme 'op de radar van het kabinet' staat. Maar 'nadere maatregelen zijn echter hard nodig', twitterde hij.

Teleurstellende brief

Oppositiepartij CDA spreekt van een zeer teleurstellende brief. 'Enerzijds worden de antidemocratische gevaren, haat zaaien en onverdraagzaamheid vanuit salafistische organisaties door het kabinet meermaals benadrukt, maar doet het kabinet vervolgens niks', meent Pieter Heerma.