Van Aartsen: Voormalig PVV-leider Leon de Jong werd heel goed beschermd

leon de jong
Léon de Jong tijdens het spoeddebat over de demonstraties in de Schilderswijk
DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen ontkent dat de gemeente of politie heeft verzuimd de voormalig PVV-fractievoorzitter Leon de Jong te beveiligen.
De opvolger van De Jong,
, stelt in interviews en tijdens gesprekken in het presidium van de Haagse gemeenteraad met regelmaat dat De Jong na bedreigingen niet goed is beveiligd. In
schreef Gerbrands zelfs dat een gebrek aan beveiliging ‘uitstraalt dat er best een aanslag gepleegd mag worden op een PVV-er’.
Gerbrands hekelt hierbij de opstelling van de burgemeester en de andere partijen. ‘Het schouderophalen van het college en de meerderheid van de collega-raadsleden over die doodsbedreigingen, die de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in de raad sinds anderhalf jaar kreeg, was schokkend.’

Beeld dat PVV schetst 'is bezijden de waarheid'

Van Aartsen schrijft nu in een brief aan de raad dat dit ‘beeld bezijden de waarheid’ is. Hoe en wanneer De Jong in het verleden precies is beschermd, zegt de burgemeester in zijn zeldzaam openhartige brief niet. ‘Om veiligheidsredenen kan ik uiteraard niet in detail treden over de aanpak en de getroffen maatregelen.’
Maar, zegt de burgemeester, direct nadat De Jong in augustus 2014 aangifte deed van bedreiging, is zowel de griffie van de gemeenteraad als de politie in actie gekomen. Op zijn werkplek, bij zijn woning en de woning van zijn levenspartner (PVV-Kamerlid Fleur Agema, red.) zijn ‘extra veiligheidsmaatregelen getroffen’.

Vaak persoonlijk contact

Politie en gemeente zouden ook regelmatig en persoonlijk contact met de toenmalig Haagse PVV-leider hebben gehad om de maatregelen met hem af te stemmen. Verder had De Jong een rechtstreeks aanspreekpunt bij het Team Bedreigde Politici.
Daar komt nog bij dat ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) voortdurend dreigingsinschattingen heeft gemaakt om als dat nodig was de veiligheidsmaatregelen direct ‘aan te kunnen scherpen’,  aldus de burgemeester. De Jong zou ook ‘regelmatig contact’ hebben gehad met de NCTV en het Openbaar Ministerie over ‘passende persoonlijke veiligheidsmaatregelen’.

'De Jong was tevreden'

De burgemeester stelt dat De Jong in ‘persoonlijke contacten’ met hem en andere betrokkenen zelfs diverse malen zijn tevredenheid heeft uitgesproken over de maatregelen die zijn getroffen. De Jong was donderdagmiddag zelf niet bereikbaar voor commentaar.
De andere partijen in de Haagse gemeenteraad hebben het ondertussen gehad met de opstelling van de PVV. Een krappe meerderheid (23 stemmen voor, 22 tegen) wil de partij uit het presidium - het dagelijks bestuur - van de raad hebben.

Invloed wordt minder

De beslissende stem lag uiteindelijk bij de Partij van de Eenheid. 'We twijfelden er wel over om de PVV uit het presidium te stemmen', zegt fractievertegenwoordiger Arnoud van Doorn. 'Want zo kan de PVV nog meer gebruikmaken van de slachtofferrol. Maar we hebben toch gekozen voor minder PVV. Wij zijn geen fan van die partij en als die niet in het presidium zit wordt de invloed ook minder.'