Den Haag herdenkt vergissingsbombardement Bezuidenhout

© Richard Mulder
DEN HAAG - Den Haag herdenkt zondag een dodelijke fout uit de Tweede Wereldoorlog. De Britse luchtmacht bombardeerde op 3 maart 1945 per ongeluk de wijk Bezuidenhout. Daardoor kwamen meer dan vijfhonderd mensen om het leven.
De herdenking is in de Christus Triumfatorkerk in de wijk. Daarna worden bloemen gelegd bij het monument voor Juliana van Stolberg dat de bommenregen overleefde. De herdenking wordt afgesloten met een concert in het Koninklijk Conservatorium.
De Britten moesten eigenlijk de gevaarlijke Duitse V2-raketten in het Haagse Bos aanvallen. Het bos ligt naast Bezuidenhout. Bij de voorbereiding werden die doelen echter verkeerd aangegeven op de kaarten voor de piloten. Bovendien konden de vliegeniers door de wolken de wijk niet goed zien.
Het vergissingsbombardement is een van de dodelijkste luchtaanvallen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen in Rotterdam (1940) en Nijmegen (1944) kwamen meer mensen om.
De Duitsers trokken zich overigens niets aan van het bombardement. De nacht daarop lanceerden ze opnieuw V2-raketten vanuit het Haagse Bos. Eén ervan stortte neer in Bezuidenhout. Acht brandweerlieden die de bombardementsbrand nog aan het blussen waren, kwamen om.