Verdachte mensenhandel vrijgesproken door rechtbank

Archief
Archief © ANP
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft een verdachte van mensenhandel vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er geen reden aan te nemen dat de man werknemers van de Filipijnen haalde om ze uit te buiten.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog
tegen de man. Hem werd kwalijk genomen dat hij tientallen Filipijnen naar Nederland liet komen tegen betaling van duizenden euro's, terwijl hij vervolgens geen werk voor ze had.
De rechtbank bevestigt dat de man de verwachtingen niet heeft waargemaakt. Hij ging er te makkelijk van uit dat hij werk voor ze zou hebben, maar concrete afspraken met opdrachtgevers had hij niet. Maar sprake van uitbuiting is er volgens de rechtbank niet. Het verwijt is niet dat hij de mensen liet werken, maar juist dat hij te weinig werk voor ze had.

Gericht op meer werk

De gevolgens waren voor de Filipijnen heel nadelig, ze kwamen in een kwetsbare afhankelijke positie. Maar sprake van uitbuiting was er niet. De verdachte deed juist zijn best de mensen zo veel mogelijk te laten werken, dat wilden zij ook.
De verdachte heeft de Filipijnen flinke bedragen borg laten betalen en andere kosten voor hun rekening laten nemen. Maar dat maakt de situatie volgens de rechtbank niet anders.