Den Haag komt met gedragscampagne voor fietsers en voetgangers in de Grote Marktstraat

Na het verdwijnen van de 'nietjes' ontstond op straat een chaos.
Na het verdwijnen van de 'nietjes' ontstond op straat een chaos.
DEN HAAG - De gemeente Den Haag zet een campagne in om fietsers en voetgangers in de Grote Marktstraat bewust te maken van veilig verkeer. Dat antwoordt het stadsbestuur op schriftelijke vragen van de Haagse Stadspartij.
De gedragscampagne van de gemeente Den Haag houdt in dat fietsers moeten weten dat ze niet harder dan 15 kilometer per uur mogen rijden door de winkelstraat. Ook moet het fietsparkeerverbod bij iedereen duidelijk zijn. Het verbod wordt op dit moment al op bordjes aangegeven.
Een andere gedragsregel is: 'Gedraag je hoffelijk naar elkaar', staat in de brief van het stadsbestuur. Hoe de gemeente dat voor elkaar wil krijgen, wordt niet in de brief uitgelegd.

Snorfietsen weren

De gemeente wil niet alleen het gedrag van fietsers en voetgangers veranderen. Ook ziet het verbeteringen door het beleid aan te passen. Zo bereidt de gemeente het besluit voor om snorfietsen, net als brommers, te kunnen weren uit de Grote Marktstraat.
De vele klachten 'over de onveilige situatie voor fietsers en voetgangers' die de Haagse Stadspartij kreeg, waren de reden voor de partij om de vragen te stellen. Hoe vaak het in de Grote Marktstraat mis ging, is niet duidelijk. Recente cijfers over ongelukken zijn nog niet beschikbaar. De cijfers van 2014 zijn volgens de gemeente 'niet bruikbaar', omdat de straat in die periode werd heringericht. 'Wel zijn er regelmatig bijna conflicten en schrikreacties bij voetgangers en fietsers geconstateerd', schrijft de gemeente.