Beachvolleyballer Steven van de V. uit Den Haag hoort straf in Engelse rechtbank voor verkrachting

© ANP
DEN HAAG - Steven van de V., de 21-jarige beachvolleyballer uit Den Haag, hoort maandag in een Britse rechtbank zijn straf voor de verkrachting van een minderjarig meisje. Van de V. werd eerder al schuldig bevonden. Dat hij gelijk schuld heeft bekend, levert hem mogelijk een lagere straf op.
Van de V. had het meisje leren kennen via Facebook. In augustus 2014 reisde hij naar Engeland, speciaal om haar te ontmoeten. Zij was toen 12, hij was 19 of net 20. Van de V. wist hoe oud het meisje was, toch hadden ze verschillende keren seks. Omdat het meisje zo jong is geldt dat in Groot-Brittanië voor de wet als verkrachting, ook als zij er mee akkoord ging. Hiervoor kan Van de V. acht jaar cel krijgen.
Op 8 januari werd Van de V. uitgeleverd aan Groot-Brittannië, sindsdien zit hij in de Engelse gevangenis. Begin februari kwam hij voor de rechter en werd schuldig bevonden, maandag wordt bepaald wat voor straf hij krijgt. In het Groot-Brittanië is het normaal dat de strafmaat later wordt bepaald.

Uitspraak begin van de middag

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk geworden hoe de zaak nu aan het licht is gekomen. Zowel de Britse politie, de advocaat die vanuit Nederland de uitlevering heeft begeleid als de Britse advocaat van Van de V. waren niet bereikbaar voor commentaar voorafgaand aan de zitting.
De uitspraak tegen Van de V. wordt maandag aan het begin van de middag verwacht. In de zaal van het Aylesbury Crown Court, waar de rechter uitspraak doet, staan maandag eerst nog negen andere personen terecht. Daarna is Van de V. aan beurt en hoort hij wat voor de straf de rechter hem oplegt. Hij zal daar zelf niet lijfelijk bij aanwezig zijn, maar volgt de zaak via een videoverbinding.

Verslag via Twitter

Omroep West volgt de zaak vanuit de rechtszaal. Volg onze verslaggevers @Anniekenthoven en @Sanderknura op Twitter.