Nu eindelijk bewezen: studenten met chronisch slaaptekort halen lagere cijfers

© Carlos Martz (Flickr - CC
LEIDEN - Het komt misschien niet als een verrassing, maar studenten met een chronisch slaaptekort halen lagere cijfers. Ook heeft deze groep meer moeite met studeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden, de Nederlandse Vereniging voor Slaap - Waak Onderzoek en de Hersenstichting.
Studenten mét slaaptekort scoren gemiddeld ruim 0,8 punt lager tijdens examens dan die zonder slaaptekort. Ook het cijfergemiddelde ligt bij de eerste groep veel lager, gemiddeld 0,5 punt. Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 1.400 studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen. Ze worden nu bekendgemaakt in het kader van de Nationale Slaapweek (21 tot 26 maart).
'Het is al langer bekend dat slaaptekort en slaapproblemen kunnen leiden tot concentratieproblemen en slechtere studieprestaties', vertelt hoofdonderzoeker Kristiaan van der Heijden van de Universiteit Leiden. 'Maar nu tonen we dat voor de eerste keer aan bij studenten in het Nederlandse hoger onderwijs.'

Anderhalf uur langer slapen

Uit een eerder Amerikaans onderzoek bleek al dat jonge volwassenen acht tot negen uur slaap nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Volgens het onderzoek van onder andere de Universiteit Leiden slapen studenten in Nederland gemiddeld 8 uur en 16 minuten. Binnen de marge dus. Toch gaf tweederde van de deelnemers aan het Nederlandse onderzoek aan anderhalf uur langer te willen slapen.