Archeologieverenigingen naar Raad van State om gebrekkig onderzoek graven Nieuwe Kerk Delft

© ANP
DELFT - Delftse archeologieliefhebbers stappen naar de Raad van State om de bouw van een nieuwe kelder onder de Delftse Nieuwe Kerk te voorkomen. Onder de kerk en naast de kerk liggen honderden Delftenaren begraven. Volgens de liefhebbers wordt er met de verleende vergunning veel te weinig geld uitgetrokken om de skeletten te onderzoeken.
Dat vinden de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft.
Door naar de Raad van State te stappen proberen ze de vergunning die de gemeente Delft heeft verleend voor de bouw van een evenementenkelder aan te vechten. 'Dit bodemarchief kan maar één keer worden gelezen. De omvang van het voorgestelde archeologisch onderzoek is zo minimaal dat het nauwelijks zinvol is', zeggen de organisaties in een persbericht.

'Gemeente Delft juist gehandeld'

De rechtbank oordeelde eerder dat de gemeente Delft juist heeft gehandeld bij het toezeggen van de vergunning. Volgens de organisaties is het besluit om beperkt archeologisch onderzoek te doen niet genoeg onderbouwd. 'Wij maken ons zorgen over de bescherming van ons archeologisch erfgoed wanneer blijkt dat gemeenten de vrijheid hebben om zelf te bepalen wat ze behouden en vernietigen van het erfgoed.'