Gevangenismedewerkers voeren actie bij Tweede Kamer om mogelijke sluiting gevangenis Zoetermeer

© ANP
DEN HAAG - Naar verwachting zo'n 200 gevangenismedewerkers van onder andere de Penitentiaire Inrichting Zoetermeer komen in actie tegen de voorgenomen bezuinigingen op de veiligheid in Nederland. Ze spreken woensdagochtend hierover met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Ook de vakbonden FNV, JUVOX en CNV zijn hierbij aanwezig.
'We willen met deze actie een signaal geven richting de politiek', zegt Rein Varkevisser, ondernemingsraad-secretaris van de Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden. De locaties in Zoetermeer en op Scheveningen vallen hieronder. 'Deze bezuiniging kan op de lange termijn enorm veel geld kosten als blijkt dat de gevangenissen weer in gebruik moeten worden genomen.'
'Daarnaast heeft de vorige staatssecretaris aangegeven dat het genoeg is geweest met de bezuinigingen en reorganisaties binnen deze sector. Hij heeft de belofte gedaan dat hier een halt toe zou worden geroepen. We eisen van zijn opvolger dat hij deze politieke belofte nakomt.'

Minder cellen nodig

Momenteel staat een derde van alle cellen in Nederland leeg. Dit komt door de daling van criminaliteit en doordat rechters minder lange straffen opleggen. Uit onderzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat de komende vijf jaar waarschijnlijk nog minder cellen nodig zijn.
De Dienst Justitiële Inrichtingen stuurde een voorstel naar de regering om binnen zes jaar minimaal acht gevangenissen en drie justitiële jeugdinrichtingen te sluiten. De gevangenis in Zoetermeer zou als eerste moeten sluiten, in 2017. De commissie Veiligheid van de Tweede Kamer overlegt woensdag tijdens een algemeen overleg over de bezuinigingsplannen.

Voor 1 juni beslissing

Voorafgaand aan dit overleg komen gevangenismedewerkers van de locaties die mogelijk gesloten worden bij de Tweede Kamer bijeen om over de sluiting te praten met staatssecretaris Dijkhoff. Voor 1 juni moet de regering een beslissing nemen over de bezuinigingen en sluiting van de gevangenissen.
'In Zoetermeer werken zo'n 350 mensen. Zij verliezen bij een sluiting allemaal hun baan. Het is vaak iets ouder personeel, voor wie het waarschijnlijk lastig wordt om nieuw werk te vinden', aldus Varkevisser. 'Daarnaast heeft een sluiting daar ook gevolgen voor de locatie op Scheveningen. Nu al hebben de medewerkers in beide instellingen te maken met een hoge werkdruk. Als er verder bezuinigd wordt, neemt deze werkdruk alleen maar meer toe. Met alle gevolgen voor de veiligheid van dien.'

Eerder mogelijke sluiting gevangenissen

Het is niet de eerste keer dat de gevangenis in Zoetermeer mogelijk haar deuren moet sluiten. Het kabinet wilde in 2013 al 340 miljoen euro bezuinigen op gevangenissen. Ook zou het aantal gevangenissen en andere justitiële inrichtingen moeten halveren. Bijna dertig locaties zouden daarom worden gesloten, waaronder de gevangenissen op Scheveningen en in Zoetermeer.
Uiteindelijk schrapte de toenmalige staatssecretaris Fred Teeven grotendeels het plan om de enkelband te vervangen voor celstraf. Daarnaast toverde hij het geld uit de hoge hoed waarmee de aanpassingen zouden worden betaald. Daardoor hoefden de locaties onder andere in Zoetermeer en op Scheveningen niet te sluiten.