Advocaat Westendorp: ‘Rechtsstaat in gevaar door bewakingscamera’s’

DEN HAAG - De Haagse strafrechtadvocaat Ad Westendorp maakt zich ernstig zorgen over het politieproject 'Camera in Beeld'. Volgens Westendorp tast het de privacy van burgers ernstig aan en brengt het zelfs de rechtsstaat in gevaar.
Het project
brengt alle particuliere camera's met zicht op de openbare ruimte in kaart op een interactieve plattegrond. Bedrijven en particulieren worden opgeroepen om de gegevens van hun camera's door te geven. Dat kan via een speciale site van de politie, waar alleen de politie de gegevens op kan zien.
Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de interactieve plattegrond zien of er camerabeelden van het incident zijn. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. De beelden kunnen dan gebruikt worden bij het opsporingsonderzoek en bij de berechting van de dader.

Big Brother

Advocaat Westendorp ziet het cameraproject als een zorgelijke ontwikkeling die slecht is voor de rechtsstaat.
Westendorp: 'Mijn angst is dat men toch te makkelijk grijpt naar alle camera's. Dat men op een willekeurig moment kan zeggen we gaan nu eens even via de camera's meekijken want we hebben het gevoel dat er mogelijk wat misgaat. En dan is er dus niet meer een repressief beleid maar dan probeert men misschien via preventief bespieden zaken te voorkomen en dat staat wat mij betreft niet in verhouding tot privacy.'

Afgeschermd systeem

Volgens de politie is de privacy van individuele burgers in het nieuwe systeem gegarandeerd.  Henry Koper, die het project coördineert voor de politie-eenheid Den Haag.
'Er is geen link of rechtstreekse verbinding met welke camera dan ook. Het is niet te benaderen via een internetlink en buitenstaanders kunnen niet inloggen. De gegevens zijn puur voor de opsporing en kunnen alleen worden bekeken door politiemedewerkers', zegt Henry Koper, die het project coördineert voor de politie-eenheid Den Haag.