Een boerderij op het dak van een oud Haags kantoorgebouw: grootste urban farm van Europa geopend

© Omroep West
DEN HAAG - De grootste commerciële stadsboerderij van Europa is donderdagmiddag geopend in Den Haag. Op het dak van het voormalig kantoorgebouw De Schilde aan de Televisiestraat worden verschillende groenten gekweekt.
'Wij willen voedsel produceren op de plek waar het wordt geconsumeerd. In deze stad zo dicht mogelijk bij de consumenten', zegt Paul van Driest van Urban Farmers tegen Omroep West.
Naast 1500 m2 aan kassen is er ook een viskwekerij van 400 m2 aangelegd in het pand. 'De afvalstoffen van de vis worden omgezet in een meststof voor de plant, zodat we dat niet extra nodig hebben.' De producten worden daardoor op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd.

Toekomst

Volgens Van Driest hebben stadsboerderijen de toekomst. 'Wij geloven in een toekomst waarbij twintig procent van het voedsel in de eigen stad wordt geproduceerd.'
De stadsboerderijen moeten ervoor zorgen dat de transportkosten voor groente omlaag kunnen. Daarnaast moeten leegstaande kantoren weer een invulling krijgen. 'We hopen dat in de toekomst elke grote stad een eigen urban farm krijgt.'