Kerkklokken slaan op hol in Delft: Iedere minuut 'bim bam' houdt buurt urenlang wakker

Dit is de kerkklok in Delft die een eigen leven leidde
Sacramentskerk annex Vrederskerk in Delft © Regio 15
DELFT - Je hoort wel eens mensen klagen dat je niet zoveel meer van de kerk hoort tegenwoordig, maar in Delft was het vrijdagavond eerder andersom. De kerkklokken van de Vredeskerk, ook wel de Sacramentskerk genoemd, sloegen rond half elf op hol. De politie moest er aan te pas komen om de buurt weer rustig te kunnen laten slapen.
Het was géén 1 april grap: Om de minuut waren de klokken van de katholieke kerk aan het Poortlandplein te horen. Volgens Regio 15 kreeg de politie meerdere meldingen hierover, afkomstig uit de hele stad.
De politie kwam ter plaatse en probeerde de beheerder van de parochie te bereiken. Maar dat lukte niet. Daarom duurde het tot kwart over één 's nachts voordat de overenthousiaste kerkklokken het zwijgen opgelegd konden worden. De politie nam daarbij een rigoureuze maatregel: De hoofdschakelaar van de stroomvoorziening werd uitgezet.

Oorzaak onduidelijk

Gods wegen zijn soms ondoorgrondelijk, waarom de klokken iets te fanatiek hun werk deden is onduidelijk. De pastorie van de Delftse Vredeskerk was zaterdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.
In de jaren '80 maakte André van Duin een bekend liedje over kerkklokken die maar blijven luiden. Om de zaterdag wat luister bij te zetten, kun je dat hieronder nog eens terugkijken.