Wateringse Veld in Den Haag 'onder water' voor experiment

DEN HAAG - Ben jij een heldhaftige vrijwilliger en niet bang voor een beetje water? Dan zijn de gemeente Den Haag en de veiligheidsregio Haaglanden op zoek naar jou in verband met een experiment op 19 en 20 april.
De gemeente en de Veiligheidsregio simuleren die dagen dat de wijk Wateringse Veld onder water loopt. De Veiligheidsdiensten willen testen hoe de hulpdiensten reageren als een zware storm een breuk veroorzaakt bij de duinen waardoor het water 's middags Wateringse Veld in loopt.
'We zijn gewend burgers berichten te sturen - bijvoorbeeld via Burgernet - maar nu gaan we echt met hen praten en hen opdrachten geven. Ze worden ingezet om de hulpdiensten te helpen', legt projectleider André de Rond uit.

Foto maken

'De deelnemers moeten een aantal android-apps downloaden. Daarmee kunnen zij in contact komen met de operationele diensten: politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening en de gemeente. Die geven hen vervolgens de opdracht om een beeld te geven wat er op specifieke plaatsen aan de hand is. Bijvoorbeeld bij een verzorgingshuis of bij een brug. 'Op die locaties staat dan een medewerker van ons of daar hangt een foto van het ondergelopen stuk land of weg aan een lantaarnpaal. Daar moeten ze dan een foto van maken en die sturen naar het operationeel centrum. Daar krijgen ze zo een beeld van wat er in Wateringse Veld aan de hand is.'
Wie zo'n taak op zich wil nemen tijdens de test kan zich aanmelden via watdoeje.nl/haaglanden. Rechtsboven vind je de tabblad 'Vrijwilligers gezocht'.