SP-Kamerlid Van Raak boos op Haagse politie om afpakken folders referendum: 'Dit is schandalig'

SP-Kamerlid Van Raak flyert op het Plein in Den Haag.
SP-Kamerlid Van Raak flyert op het Plein in Den Haag. © Bertine L. Moenaff
DEN HAAG - Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP is dinsdagmiddag tot twee keer toe door de politie staande gehouden, omdat hij op het Plein in Den Haag flyerde voor een 'nee' bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Ook zijn de folders door de politie afgepakt. 'Het is schandalig. De politie in Den Haag moet zijn zaken echt op orde hebben', zegt Van Raak tegenover Omroep West.
Een politiewoordvoerder zegt tegen Omroep West dat de flyeractie voor de deuren van uitgaansgelegenheden Millers en Cloos aan het Plein als manifestatie had moeten worden aangemeld. Dat is niet gebeurd. Toch vindt Van Raak dat hij niets verkeerd heeft gedaan: 'Mensen hebben het recht om hun mening te uiten. Als je in je eentje folders uitdeelt, dan valt dat niet onder een manifestatie.'
Eerder vandaag werd ook campagneleider Jan Roos met zijn GeenPeil-bus weggestuurd. Ook hier was de manifestatie niet aangemeld. De bus voor het gebouw van de Tweede Kamer aan het Plein stond geparkeerd. Maar de bus had daar niet mogen staan,omdat er geen vergunning was aangevraagd. Roos noemde het bij Omroep West 'een persoonlijke afrekening van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen'. Met de bus wilde GeenPeil mensen overtuigen om woensdag 'nee' te stemmen bij het referendum.

'Niet extra alert'

De politiewoordvoerder ontkent dat agenten in Den Haag, na deze twee incidenten vandaag, aanhangers van het nee-kamp bij het referendum tegenwerkt. 'Wij houden ons daar niet mee bezig, maar iedereen moet zich aan de regels houden en dat was hier niet het geval', aldus de woordvoerder.