Bestuurder fatale straatrace Wateringen moet half jaar de cel in

Herdenking Michael Boerboom
Herdenking Michael Boerboom
DEN HAAG - De veroorzaker van een fataal auto-ongeluk in Wateringen heeft in hoger beroep 1,5 jaar de cel opgelegd gekregen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het hof acht hem schuldig aan roekeloos rijden. In november 2011 knalde Angelo R. na een straatrace met 125 kilometer per uur op een boom. Zijn bijrijder Michael Boerboom overleefde die crash niet.
Angelo R. (nu 24 jaar) was op de avond van 20 november op het industrieterrein in Wateringen om met vrienden te straatracen. Er hing een dikke mist en het zicht was 50 tot 100 meter. Koplampen van langs de weg geparkeerde auto's vormden een baken voor de racers, waar ze moesten remmen. Na een paar races vonden de vrienden het genoeg, het werd te gevaarlijk.
Maar Angelo lachte en trapte het gas nog één keer in, toen hij terugreed naar de start. Met 125 kilometer per uur, waar 50 was toegestaan, schoot hij het startpunt voorbij. In de mist lichtten de remlichten nog op, maar te laat. Met een enorm harde klap vloog de auto in een bocht rechtdoor tegen een boom.

Elf dagen in coma

Michael Boerboom overleefde de crash niet en overleed op 20-jarige leeftijd. Bestuurder Angelo R. lag elf dagen in coma, maar ontwaakte uiteindelijk en kwam er met maanden revalidatie weer min of meer bovenop. Wel hield hij hersenbeschadiging over aan de klap.
R. heeft naast de celstraf een rijontzegging van 7 jaar opgelegd gekregen. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep vier jaar cel. De straf is lager dan de eis van het OM, omdat rekening is gehouden met het feit dat R. zelf ook letsel opliep en hij nooit de bedoeling heeft gehad Michael Boerboom om te brengen.