Haagse rechter trekt zich niet terug uit proces-Wilders, onderzoek gaat door

Rechter Elianne van Rens (links) met Geert Wilders op de voorgrond
Rechter Elianne van Rens (links) met Geert Wilders op de voorgrond © ANP
DEN HAAG - De Haagse rechter Elianne van Rens trekt zich niet terug in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Wilders had haar tijdens de vorige regiezitting op 18 maart gevraagd te stoppen met de zaak. Dat had te maken met een eerder media-optreden van Van Rens.
Van Rens zou in het tv-programma
Kijken In De Ziel
de wraking van de rechter in het vorige proces tegen Wilders hebben bekritiseerd. 'Er is in heel Nederland één rechter geweest die openlijk kritiek heeft geuit. Uitgerekend tegenover die rechter sta ik hier vandaag. Ik hoop dat u begrijpt
', zei Wilders in de rechtbank.
Van Rens zegt dat ze ook als rechter kritiek mag hebben. Ze verzekerde Wilders in een korte verklaring dat ze onafhankelijk in zijn zaak zal oordelen.

Onderzoek gaat door

Het onderzoek in de strafzaak tegen de PVV-leider gaat door, zo heeft de rechtbank donderdag besloten. Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops, had gevraagd om het onderzoek op te schorten omdat zijn concept-pleitnota voor die zitting was uitgelekt naar het AD.
Het lek is volgens de rechters het probleem van de verdediging zelf. 'Het is aan de verdediging om zelf onderzoek naar het lek te doen of aangifte van het lekken te doen', vindt de rechtbank. 'Hier is geen rol voor de rechtbank.' Bij forensisch onderzoek zijn geen aanwijzigen gevonden dat er een lek is bij Wilders of advocaat Knoops, meldt de advocaat zelf.

'Geen spijt'

Het spraakmakende proces gaat over zijn omstreden Marokkanen-uitspraken. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Over die uitspraken zei Wilders: 'Ik neem er niets van terug en ik heb ook geen spijt.'
Wilders heeft inmiddels op Twitter gereageerd op het doorgaan van het onderzoek. 'PVV-harters in deze neprechtbank hebben vonnis dus al klaar. Geen eerlijk proces', twitterde hij.