Ruim vijftig tegendemonstranten aangehouden bij Pegida-betoging in Den Haag

DEN HAAG - Bij de demonstratie van Pegida in Den Haag zijn zondagmiddag in totaal 54 tegendemonstranten aangehouden. Daarbij heeft de politie ook illegaal zwaar vuurwerk in beslag genomen.
Aan het begin van de middag verzamelden zich groepjes tegendemonstranten langs de route die de Pegida-demonstratie. De tegendemonstranten willen de Pagida-demonstratie verstoren. De politie begeleid de actievoerders naar Plein 1813. Deze plek was door de burgemeester aangewezen als de locatie voor tegendemonstraties.
Rond 13.00 uur hield de politie op het Spuiplein een 48-jarige man uit Staphorst aan vanwege dreigende wanordelijkheden.

Aanhoudingen

Nadat een melding binnenkwam dat enkele tegendemonstranten zich ophielden in  twee fastfoodrestaurants nabij het Spuiplein, kwam de politie opnieuw in actie. De tegendemonstranten zouden vuurwerk bij zich hebben.
De politie hield op straat een groot aantal tegendemonstranten aan en trof in één van de fastfoodrestaurants illegaal zwaar vuurwerk en Ductape aan. Langs de route hield de politie nog een tiental tegendemonstranten aan omdat ze de Pegida-demonstratie dreigden te verstoren.

Proces-verbaal

De 54 tegendemonstranten zijn allemaal overgebracht naar het politiebureau. Daar werden e verhoord en kregen ze een proces-verbaal. Naar verwachting zullen ze in de loop van de avond weer in vrijheid worden gesteld.
Door de aanhoudingen en het veiligstellen van het zwaar vuurwerk verliep de demonstratie van Pegida volgens de politie verder zonder grote ordeverstoringen. De politie doet nog verder onderzoek naar het aangetroffen illegale vuurwerk.