Gemeente Den Haag wil subsidies terug vanwege te hoge salarissen

© ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat bij 25 instellingen een deel van de subsidie terugvorderen. Er werden daar salarissen uitbetaald die boven de wettelijke norm liggen. Het gaat om bedragen tot ruim 50.000 euro.
De gemeente maakt zich naar eigen zeggen al jaren sterk voor een 'doelmatige en verantwoorde besteding van publieke middelen'. Volgens wethouder de Bruijn (Financiën) is het onaanvaardbaar dat bestuurders van een publieke instelling buitensporig veel geld verdienen.
'Het gaat immers om belastinggeld dat zo goed mogelijk besteed moet worden', zegt hij. Het gaat om 93 functionarissen die in 2014 meer verdienden dan de wettelijke norm. De gemeente brengt het bedrag waarmee de norm is overschreden in mindering op subsidies van 2014.

In mindering brengen

'Een deel daarvan is nog niet uitbetaald, dus dan brengen we het bedrag in mindering', legt een woordvoerster uit. 'Bij de subsidies die al zijn uitgekeerd gaan we het geld proberen terug te vorderen.'
Het gaat om bedragen die variëren van 158 euro tot 50.172 euro. In totaal gaat het om een korting van 405.000 euro.

Kabinet wil verder gaan

Maandag maakte het kabinet bekend het salaris voor vrijwel iedereen in de (semi)publieke sector te willen maximeren. Voor bestuurders op dit terrein werd het maximale salaris al eerder gelijk gesteld aan dat van een minister (179.000 euro in 2016), maar deze grens gaat nu voor bijna alle werknemers gelden.
Op die manier kunnen mensen die officieël geen topfunctie hebben niet langer de dans ontspringen, omdat ze officieel geen topfunctioneris heten. Voor medische specialisten en luchtverkeersleiders wil minister Plasterk een uitzondering maken.

PvdA: Samenwerking verbreken
Het Haagse PvdA-raadslid Martijn Balster noemt het onaanvaardbaar dat steeds meer bestuurders in de publieke sector te veel verdienden. 'Juist om dit te voorkomen, knokten wij ervoor om deze organisaties te blijven korten op hun subsidie', zegt hij. 'In het belang van de belastingbetaler en de cliënten en medewerkers, mogen we dit niet accepteren.'
Balster wil indien nodig nog verder gaan: 'Als we deze bestuurders via de subsidies niet op de knieën krijgen moeten we misschien in het uiterste geval de samenwerking met deze bestuurders verbreken.'