Westland: 'Ouders moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor drinkgedrag kinderen'

Foto: ANP . © ANP
WESTLAND - In de gemeente Westland waren afgelopen jaar 56 incidenten van openbare dronkenschap, in 36 gevallen ging het om minderjarige jongeren. Drie jongeren hadden zoveel alcohol op, dat zij met spoed naar het ziekenhuis moesten. In heel Nederland belandden vorig jaar 931 jongeren in het ziekenhuis door riskant drinkgedrag.
Alice Taai, teamchef van het politiebureau in Naaldwijk, presenteerde deze cijfers donderdagavond tijdens een informatieavond over alcoholgebruik in het Westland, meldt mediapartner WOS. Gemeenteraadsleden, maar ook kroegeigenaren en Westlandse EHBO-afdelingen die op de informatieavond aanwezig waren, vinden dat
in het alcoholgebruik van hun kinderen.
Jongeren zijn volgens de politie creatief in het verkrijgen van alcohol. Zo wordt drank verstopt in flesjes limonade. Ook werd het voorbeeld genoemd van een 15-jarig meisje dat begin dit jaar dronken van haar fiets viel. Zij had de ID-kaart van haar oudere zus op zak zodat ze alcohol kon krijgen.

Zoete troep

Kinderarts Nico van der Lely vertelde op de bijeenkomst dat hij nog steeds comazuipers in het ziekenhuis tegenkomt. Vooral de populaire mixdranken met een hoog alcoholpercentage zijn volgens hem het probleem. 'Doe die zoete troep in de ban', riep de arts op.
De arts en politiechef zien grote verschillen in gedragingen van jongens en meisjes. Meisjes zijn vaak emotioneel en raken zelfs depressief. Jongens zijn agressief en vinden het vooral stoer om veel alcohol te drinken.

Schenken aan minderjarigen

Bij burgemeester Sjaak van der Tak zijn tenminste twee horecagelegenheden bekend die alcohol aan minderjarigen schenken. 'Daar wordt een lastig gesprek mee gevoerd', zei hij.