Dijsselbloem: Brief grote steden over extra geld voor huisvesten asielzoekers 'ongepast en gek'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem © ANP
DEN HAAG - De brandbrief van de vier grote steden over de opvang van asielzoekers is heel merkwaardig, niet constructief en weinig gepast. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag. Hij vindt het vreemd dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dreigen de afspraak over de huisvesting van bijna 8000 asielzoekers met een verblijfsvergunning niet na te komen. Ze eisen honderden miljoenen euro's extra.
Dijsselbloem wees op het lopende overleg 'Ik laat me niet onder druk zetten. Het is een hele gekke brief', aldus de bewindsman op RTLZ.


De brandbrief was begin deze week naar Dijsselbloem en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gestuurd. 'Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats', aldus de gemeenten.

Den Haag: Bezuinigen op eigen bewoners
Maandag zinspeelde de Haagse wethouder Baldewsingh op bezuinigingen als de Rijksoverheid niet over de brug komt. 'Ofwel we moeten bezuinigen op de kosten die we maken voor de voorzieningen voor onze eigen bewoners, of we kunnen niet voldoende opvang verzorgen. Dat zijn de scenario's', zei hij toen.