Grote brand in Wateringen is uit

WATERINGEN - In Wateringen woedde in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand bij een fabrieksopslag van het bedrijf Verkade Klimaat op industrieterrein Turfschipper. Het vuur was rond 5.30 uur onder controle. Het gevaar dat de brand zou uitbreiden, was toen geweken.
De brandweer moest met man en macht aan de slag om het vuur te blussen. Daarvoor werden brandweereenheden uit de hele regio opgetrommeld. De brand ging volgens nieuwssite Regio15 gepaard met grote rookwolken.

Wegen weer vrijgegeven

Vanwege de brand werd de omgeving van het industrieterrein enkele uren afgesloten, waaronder de Wippolderlaan en de Veilingroute, de N222. Omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden.  
Er zijn meetploegen ingezet om te kijken hoe de rook zich verspreidde en of er schadelijke stoffen in zaten. Burgemeester Sjaak van der Tak is zelf poolshoogte komen nemen bij de brand.

'Vuur was niet te houden'

'Geen muur staat meer overeind', constateerde verslaggever Mariët Overdiep woensdagochtend. 'Er is inderdaad enorm veel schade', knikte de brandweerwoordvoerder. 'Het vuur heeft zich snel verplaatst door loods. Het was door brandweer niet meer te houden.'
Koos van Essen, een vriend en woordvoerder namens eigenaar Ronald Verkade laat tegenover Overdiep weten te verwachten dat het bedrijf woensdagmiddag alweer operationeel zal zijn. ‘Er is een back-up van de computerbestanden en op dit moment wordt er druk gezocht naar een tijdelijke andere bedrijfslocatie. Het is natuurlijk triest als je ziet dat een levenswerk in vlammen opgaat. Maar Verkade Klimaat is heel betrokken familiebedrijf en we zijn flexibel.’

Verslagenheid onder personeel groot

De verslagenheid onder het personeel dat vanochtend bij het uitgebrande pand aankomt is groot. Medewerker Mart van Zeijl:  ‘Het is een grote bende alles is weg. We werken hier dagelijks voor. Je bent weer bij nul. Niet normaal, ik snap er helemaal niets van.’
Alleen het kantoorgedeelte is niet uitgebrand, maar heeft wel veel waterschade. Op dit moment wordt daar de door bluswater natgeworden administratie uitgehaald. Het bedrijf hoopt woensdagmiddag weer aan het werk te kunnen, maar dan moet er wel een andere locatie gevonden worden.