'Netwerk moslimradicalen uit elkaar gespeeld', aanpak Den Haag lijkt vruchten af te werpen

Foto John van der Tol © John van der Tol
DEN HAAG - De Haagse aanpak van Syriëgangers lijkt vruchten af te werpen. Door geharde jihadisten op te sluiten en ‘meelopers’ te helpen, is een netwerk van tientallen moslimradicalen uit elkaar gespeeld. Dat zegt de gemeente Den Haag tegen de NRC.
Uit cijfers die dinsdagavond werden verstrekt, blijkt dat de afgelopen 8 maanden 7 Syriëgangers uit Den Haag zijn vertrokken. Dit is een afname ten opzichte van het jaar ervoor.
Het voormalige jihadnetwerk rond Azzedine C. - die propaganda maakte voor terreurbeweging IS - is volgens de gemeente grofweg in 3 delen uiteengevallen. Een deel doet weer mee in de maatschappij en gaat naar school of werk, een deel zit nog in hulpverleningstrajecten of is vervallen in de criminaliteit en een aantal overblijvers sympathiseert nog steeds met het jihadisme.

'Afschrikwekkende werking'

De gemeente ziet volgens de krant een verband tussen het uiteenvallen van het netwerk en haar antiradicaliseringsaanpak. Ook het opsluiten van de kopstukken - een aantal van hen werd in december veroordeeld tot celstraffen - zou 'een afschrikwekkende werking' hebben gehad op de rest van het netwerk.
Uit de gepubliceerde cijfers blijkt verder dat er 32 mensen in Den Haag wonen met een 'gewelddadige jihadistische intentie' die graag naar Syrië willen reizen. Van 42 mensen is het paspoort afgepakt of staan gesignaleerd om te voorkomen dat zij 'uitreizen'. In september vorig jaar ging het nog om 7 afgepakte paspoorten. Volgens de gemeente is de grote toename het gevolg van 'een intensivering van de aanpak'.