Gevangenispersoneel in Zoetermeer staakt vanwege mogelijke sluiting bajes

ZOETERMEER - Een groot deel van het personeel van de gevangenis in Zoetermeer heeft donderdagmiddag het werk neergelegd. Ze zijn tegen de kabinetsplannen om de bajes te sluiten.
Er werken zo'n 350 mensen in de gevangenis in Zoetermeer. Het grootste deel deed mee aan de werkonderbreking die twee uur duurde. 'De gevangenen merken er niks van, die zitten op hun cel,' zegt Elias van Dijk van de Ondernemingsraad.
Het personeel wil duidelijkheid van het kabinet over de toekomst van de gevangenis. Mogelijk moet de bajes sluiten, maar tot de verkiezingen volgend jaar blijft dat onduidelijk. 'Veel mensen moeten hun hypotheek betalen, hebben kleine kinderen, die willen weten waar ze aan toe zijn', zegt een bewaker.
Het personeel is tegen nieuwe bezuinigingen op de gevangenissen en wil er juist meer mensen bij om iets te doen aan de hoge werkdruk en om de veiligheid binnen de muren te vergroten. 'We waken over het afvoerputje van de samenleving, daar moet je niet op bezuinigen,' zegt Van Dijk.
Vorige week werd in Almere geprotesteerd, daarvoor in Hoogvliet, Rotterdam. Eind maart voerden gevangenismedewerkers al actie bij het Binnenhof.