Zestien televisies gestolen uit gevangenis in Alphen aan den Rijn tijdens opvang asielzoekers

ALPHEN AAN DEN RIJN - Uit de gevangenis in Alphen aan den Rijn zijn zestien televisieschermen gestolen in het halfjaar dat 1140 asielzoekers er woonden. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan Omroep West.
Wie er precies voor de diefstal verantwoordelijk is, kan het ministerie nog niet zeggen. 'Het is waarschijnlijk gebeurd aan het begin van de periode dat asielzoekers in de gevangenis werden gehuisvest.'
Door tijdgebrek waren niet alle voorzieningen op tijd klaar. 'Het ging om snelle opvang: elke plek was nodig en alles moest dus snel gebeuren', legt een woordvoerder van het ministerie uit. 'Zo waren niet alle deuren op tijd voorzien van sloten en niet alle televisies waren met beveiliging op beugels gemonteerd. Dat is daarna wel gedaan.'

Interne documenten

Eerder ontkende het ministerie, dat verantwoordelijk is voor de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn, de diefstal in De Telegraaf. De krant meldde het verdwijnen van de televisies op basis van interne documenten.
Bronnen melden aan de krant dat de schermen door de opgevangen asielzoekers zijn verkocht. Zowel in de periode dat de asielzoekers net aangekomen waren als tijdens hun vertrek zouden er kostbare spullen zijn verdwenen.

'Eerst feiten op een rij'

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft met verbazing gereageerd op het nieuws. 'We moeten eerst alle feiten op een rijtje hebben voordat we een uitspraak kunnen doen over deze ontwikkelingen', zegt een woordvoerder.
Sinds november was een deel van de gevangenis omgebouwd tot tijdelijke opvanglocatie. In april vertrokken de laatste vluchtelingen uit Alphen aan den Rijn.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen