IJskoude Koningsnacht en Koningsdag voor de boeg met veel (hagel)buien

Een bui op zee op weg naar onze regio
Een bui op zee op weg naar onze regio © Gieny Westra
DEN HAAG - Een warme sjaal, winterjas en een aantal laagjes kleding heb je dit jaar zeker nodig tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Het wordt rondom de feestdag ijs- en ijskoud. Daarnaast zijn er ook nog eens buien, mogelijk met hagel.
'De temperatuur komt dinsdag tijdens Koningsnacht uit op ongeveer 5 graden, maar voor het gevoel ligt de temperatuur een stuk lager', zegt weerman Huub Mizee. Naast de buien trekt op dinsdag ook de wind nog eens flink aan tot stormachtig. 'De feestvierders zullen het daarom dit jaar niet makkelijk hebben.' Het is daarom verstandig om je warm aan te kleden.
Op Koningsdag wordt het weer niet veel beter. De middagtemperatuur ligt rond de 9 graden. Ook dan is de wind nog flink aanwezig, waardoor het voor het gevoel een stuk frisser is. 'Er zijn woensdag talrijke buien, mogelijk ook met hagel', zegt Mizee.

Veel minder aangenaam

Vergeleken met de voorgaande jaren is het weer dit jaar een stuk minder aangenaam. In 2015 viel de temperatuur met 11 graden ook niet zo hoog uit, maar toen scheen de zon bijna de hele dag. In 2014 kwam de temperatuur uit op 16 graden, een normale temperatuur voor de tijd van het jaar.
Na Koningsdag stijgt de temperatuur langzaam maar zeker. In het weekend komt de temperatuur uit op 13 graden, maar de buien blijven.