ROC Leiden schrapt 127 banen door terugloop in aantal studenten

ROC Leiden 2015
ROC Leiden 2015
LEIDEN - ROC Leiden gaat komend studiejaar 127 banen schrappen. De onderwijsinstelling heeft veel minder aanmeldingen van studenten voor het schooljaar 2016/2017 en ook zijn er meer vroegtijdige uitstromers. Het personeel is maandagmiddag ingelicht.
Het gaat om ongeveer een vijfde van het personeelsbestand. De bezuiniging zal gevolgen hebben voor zowel medewerkers met een tijdelijk als vast dienstverband. Het is nog niet bekend of er gedwongen ontslagen gaan vallen. Medewerkers worden zoveel mogelijk van werk naar werk begeleid.
'Door op deze wijze de formatie in lijn te brengen met de studentenaantallen blijven we financieel gezond en is geen extra financiële steun nodig', laat ROC Leiden in een persverklaring weten. Het schoolbestuur is momenteel in gesprek met de vakorganisaties en de ondernemingsraad over het voorgenomen besluit.

Financiële problemen

De school voor beroepsonderwijs heeft al langer problemen. ROC Leiden kampt met grote financiële tekorten vanwege de bouw van twee te grote en te dure panden bij de stations Leiden Centraal en Lammenschans.
Vorig jaar zomer dreigde de school failliet te gaan, maar Onderwijsminister Jet Bussemaker besloot de opleiding te redden met een financiële injectie van 40 miljoen euro. Ook werd besloten dat ROC Leiden verschillende opleidingen moet afstoten naar omliggende scholen zoals het ID College, het ROC Mondriaan en het NOVA College. Eerder dit jaar heeft ROC Leiden dertien voormalige leden van de raad van toezicht en twee vroegere leden van het college van bestuur aansprakelijk gesteld voor het financiële fiasco.

Negatieve publiciteit

De negatieve publiciteit heeft volgens de school invloed gehad op de terugloop in studenten. Ook speelt mee dat ROC Leiden minder studierichtingen aanbiedt. Naar schatting heeft de onderwijsinstelling komend schooljaar 6600 studenten. Dat zijn er ongeveer duizend minder dan nu.