Neergeschoten man meermaals gewaarschuwd, aldus Haagse politie

DEN HAAG - De 29-jarige man die woensdagochtend in zijn been is geschoten, was meerdere keren gewaarschuwd. Dat laat de politie weten. Ook pepperspray en een waarschuwingsschot hadden geen uitwerking gehad.
De man was betrokken bij een vechtpartij op de Prinsegracht. Bij die vechtpartij zou ook een vuurwapen zijn gezien. Toegesnelde agenten wilden de groep vechtersbazen controleren en gaven daarom veiligheidsinstructies. Wie die niet zou opvolgen, riskeerde het te worden neergeschoten.
Een van de mannen weigerde de instructies op te volgen, aldus de politie. Er werd met pepperspray op hem gespoten, maar dat had geen uitwerking. Daarna werd nogmaals gewaarschuwd en ook een waarschuwingsschot gelost. Toen de man vervolgens op de agenten afliep, hadden die volgens de politiewoordvoerder geen andere optie dan te schieten. De man is met een beenwond naar het ziekenhuis gebracht.

Geen vuurwapen

Er is uiteindelijk geen vuurwapen gevonden. De politie zoekt nog uit wat er dan precies is gebeurd tijdens de vechtpartij. Dat onderzoek wordt door de Haagse politie gedaan. De Rijksrecherche onderzoekt ondertussen het schieten door de agent. Het Openbaar Ministerie kan over dat onderzoek nog geen mededelingen doen.

Gebeten door hond

Twee omstanders zijn ook aangehouden en inmiddels weer vrij. Ze bemoeiden zich volgens de politie met de aanhouding. Een van hen, een 27-jarige man uit Den Haag, werd bij zijn aanhouding door een politiehond gebeten. De ander, een 28-jarige man zonder vaste woonplaats, kon  zonder gebruik van geweld worden aangehouden.