Ouwe Joekel Leen Huisman herbeleeft hongertocht van Tweede Wereldoorlog

DEN HAAG - Radiopresentator Leen Huisman, beter bekend als de 'Ouwe Joekel' op Radio West, kan het zich nog heel goed herinneren. De Tweede Wereldoorlog vol angst, honger en ellende. Het heeft heel veel indruk op hem gemaakt.
Dat kan ook niet anders als je bedenkt dat Leen als klein Rotterdams schoffie van 13 jaar iets deed waar je versteld van staat. Hij fietst in de hongerwinter helemaal alleen van Rotterdam naar Nuis in de provincie Groningen. Dat doet hij op een oude fiets met een klein voorwieltje zonder banden. Vijf dagen doet hij erover.
In de film 'De hongertocht van Leentje Huisman' fietst hij opnieuw naar Nuis, deze keer onder betere omstandigheden en samen met presentator Johan Overdevest.

Vier boterhammen


Leen vertrekt in de winter van '44 vanuit zijn huis in Rotterdam-Zuid met vier boterhammen op zak aan de lange tocht naar het noorden. 'Die boterhammen brandden in mijn zak', zegt de inmiddels 85-jarige Leen.
Hij at ze 50 meter van zijn huis allemaal op, zo'n honger had hij. Even later voelt hij zich schuldig. Die boterhammen waren eigenlijk bestemd voor het hele gezin voor een paar dagen.

Bizarre reis

'Ik wist niet waar ik aan begonnen was', zegt Leen terwijl hij naast Johan zijn boterhammen op eet. De tocht die hij maakt is meer dan 250 kilometer en gaat onder meer langs Gouda, Harderwijk, Zwolle, Smilde, Roden en Nuis. Leen heeft bij elke plek een bijzonder verhaal, maar het gevoel van angst en verdriet komen telkens terug.
In Zwolle steekt hij in het donker in de regen alleen de Oude IJsselbrug over waar de Duitsers de wacht houden. Ze roepen hem na 'Halt halt!' maar Leen trapt stevig door. Hij was doodsbang dat ze hem zouden neerschieten. Ontroerd vertelt hij: 'Toen ik aan de andere kant was, was ik zo overstuur. Ik moest janken joh, ik dacht alleen maar....'mama, ik wou dat ik thuis was'.'
Het bijzondere verhaal van Leen Huisman is zondagavond 1 mei om 17.00, 19.20, 21.40 en 00.00 uur te zien op TV West.