Zeilen: Bekkering en Duetz naar Olympische Spelen, Keijzer en Blom niet

Annemiek Bekkering en Annette Duetz in Hyères.
Annemiek Bekkering en Annette Duetz in Hyères. © Richard Langdon
DEN HAAG - Zeilsters Annemiek Bekkering (Den Haag) en Annette Duetz (Delft) mogen naar Rio. Zij hebben de olympische kwalificatiestrijd met Nina Keijzer (Alphen aan den Rijn) en Claire Blom (Den Haag) in de 49erFX in hun voordeel beslecht en worden voorgedragen door het Watersportverbond.
Bekkering en Duetz handhaafden zich tijdens de olympische zeilweek in het Franse Hyères na de races op zaterdag keurig in de top van het klassement. Ze staan derde en strijden zondag nog om de medailles in de zogeheten medalrace.
Het koppel Keijzer/Blom klommen in de tussenstand nog wel naar de twaalfde plaats, maar dat was niet goed genoeg om de medalrace te halen. Ze moesten in Hyères in de top zes van het geschoonde landenklassement (één zeilduo per land) eindigen om een ticket naar Rio 2016 veilig te stellen.

Ontlading

Keijzer en Blom hadden aanvankelijk de beste papieren, omdat het Watersportverbond hen vorig jaar in de olympische selectie plaatste. Bekkering en Duetz legden zich hier niet neer bij en zijn het afgelopen jaar hun rivales alsnog voorbijgestreefd door betere resultaten. 'Het is een beetje raar gevoel nog, maar de ontlading zal zeker nog komen. Wat een ontknoping', zei Bekkering.
Ze weet nog goed waarom het mis ging in de nationale selectiewedstrijden. 'We braken twee keer de mast en verloren daardoor de strijd met Nina en Claire. Maar we zijn doorgegaan, omdat we zeilen zo leuk vinden en we nog de kans hadden aan de internationale eis van NOC*NSF te voldoen. Na een jaar lang goed presteren en heel gefocust te zeilen, is het toch gelukt. We zijn echt beter geworden en ik denk dat we straks in Rio zeker voor de top vijf kunnen gaan. En wie weet een medaille.'