Korten subsidie Brijder Verslavingszorg Den Haag om topsalaris mocht niet

Stadhuis Den Haag | Foto Maarten Brakema
Stadhuis Den Haag | Foto Maarten Brakema
DEN HAAG - De gemeente Den Haag had de subsidie van Brijder Verslavingszorg niet mogen korten, heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald. Den Haag deed dat omdat enkele bestuurders van de Parnassia Groep - waar Brijder aan gelieerd is - topsalarissen verdienen. De gemeente moet nu meer dan een ton subsidie over 2012 alsnog uitkeren.
In de Haagse subsidieregels is opgenomen dat bestuurders van instellingen die subsidie ontvangen niet meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. Dit soort niet-doelgebonden verplichtingen aan een subsidie verbinden, mag volgens de wet, maar er moet dan wel enig verband zijn met de gesubsidieerde activiteit.
De RvS vindt dat het verband tussen de verplichting geen topsalarissen te betalen en het bieden van verslavingszorg 'te ver verwijderd' is. Daarom is de subsidiekorting die Den Haag heeft toegepast in strijd met de Algemene wet bestuursrecht.

Gemeente Den Haag teleurgesteld

De gemeente Den Haag beraadt zich nog op een reactie. ‘We nemen eerst de tijd om de uitspraak te bestuderen, maar we vinden de uitspraak teleurstellend’, aldus een woordvoerder.
Het oordeel van de RvS heeft mogelijk ook gevolgen voor andere subsidiekortingen die de gemeente in de afgelopen jaren doorvoerde vanwege topsalarissen. Zo werden studentenhuisvester DUWO en zorginstelling WZH ook gekort. En in april van dit jaar kondigde wethouder Tom de Bruijn aan bij nog eens 25 instellingen subsidie te gaan terugvorderen.

Reclassering

In februari kreeg de gemeente Den Haag overigens nog wel gelijk in een rechtszaak die Reclassering Nederland had aangespannen over subsidiekorting vanwege topsalarissen. En vorig jaar trok de Stichting Rivierduinen ook aan het kortste eind.