Student na brand Delft: 'Heel mijn kamer stond vol rook, mijn gordijnen stonden in de fik'

DELFT - In een studentenhuis aan de Spoorsingel in Delft is vrijdagochtend rond 6.30 uur brand uitgebroken. Het pand en de omliggende gebouwen zijn ontruimd. Er zijn geen gewonden gevallen. De brand was rond 8.30 uur onder controle.
Volgens de brandweer zijn ongeveer dertig mensen geëvacueerd. Sommigen van hen werden opgevangen in de ambulance omdat ze het koud kregen. 'Ondanks het feit dat het mooi weer is, is het nog wel fris om in je pyjama op straat te staan. Daar hebben we aandacht voor en daar proberen we een oplossing voor te vinden', aldus de woordvoerder van de brandweer. 'De meeste mensen lagen nog te slapen toen de brand uitbrak'.

Wakker worden in kamer vol rook

De studenten zijn inmiddels opgevangen bij een gebouw in de buurt. De brandweer weet nog niet hoe lang het gaat duren voor ze weer terugkunnen. Voor Tom, een van de studenten in het huis, was het een heftige ochtend. 'Ik werd wakker van een harde piep, het brandalarm', zegt hij vanochtend tegen verslaggever Coen Theuwis. 'Ik deed mijn ogen open en heel mijn kamer stond vol met rook. Vervolgens heb ik iedereen wakker gemaakt en zijn we naar buiten gerend.'
Toch ging hij de brandende woning weer in. 'Ja, ik wilde mijn belangrijke spullen pakken. Een laptop, mijn telefoon. Die heb ik kunnen pakken. Maar door het vuur stonden de gordijnen al in de fik.'

Veel rook

De brand veroorzaakte korte tijd veel rook die in grote delen van Delft te zien was. Het pand waar de brand uitbrak ligt naast de bouwput van de spoortunnel. Volgens de woordvoerder hebben de brandweermannen daarom weinig ruimte om hun werk te doen.

Schade

De brand is waarschijnlijk buiten ontstaan en heeft zich toen verder naar binnen ontwikkeld. Binnen heeft de brand zich snel uitgebreid in het studentenhuis. Vervolgens is de brand ook doorgeslagen naar het naastgelegen studentenhuis. Allebei de panden hebben forse brand-, rook- en waterschade. De bewoners van deze huizen voorlopig niet naar hun kamers terugkeren.