Spui Den Haag blijft afgesloten na wateroverlast, laatste geëvacueerde bewoners terug naar huis

© Richard Mulder
DEN HAAG - Een klein deel van het Spui in Den Haag blijft vrijdag waarschijnlijk de hele dag afgesloten. Het gaat om een stuk bij het kruispunt met de Amsterdamse Veerkade en de Schedeldoekshaven. Er wordt gewerkt aan herstel van verzakkingen in het wegdek na de wateroverlast van donderdag. Een woordvoerder van de gemeente laat vrijdagochtend weten te hopen dat het vrijdag klaar is, maar dat het ook zo maar zaterdag kan worden. Ook worden gaten in de stoep gerepareerd.
Inmiddels zijn de laatste vijf huizen, in de Aprochestraat,
weer vrijgegeven. Medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Den Haag hebben geen verzakkingen geconstateerd, zegt de woordvoerder. Donderdag werden volgens drinkwaterbedrijf Dunea tien
, vijf daarvan werden gedurende de dag alweer vrijgegeven. Nu kunnen ook de laatste bewoners terug.
Het waterballet van donderdag zorgt vrijdagochtend niet voor problemen voor het tramverkeer, laat een woordvoerder van HTM weten. Ook is er geen schade aan de halte of aan de tramrails. Wel wordt bus 18 richting Rijswijk De Schilp omgeleid. Daardoor stopt de bus niet bij de haltes Nieuwe Haven en Bierkade.

Nog niet bekend hoeveel schademeldingen

Dunea heeft vrijdagmorgen de schade opgenomen, laat een woordvoerder weten. De gemeente kon vrijdagochtend nog niet zeggen hoeveel schademeldingen er binnen waren na de lekkage van donderdag. Op de website roept de gemeente gedupeerden op om zich te melden bij hun verzekeringsmaatschappij. Wie niet verzekerd is kan zich melden bij Dunea.
Wat de breuk in de waterleiding donderdag heeft veroorzaakt konden zowel Dunea als de gemeente vrijdagmorgen nog niet zeggen. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Al betwijfelt een woordvoerder van Dunea of we 'ooit zullen weten' wat de oorzaak is.