Kat houdt buurt en hulpdiensten dagenlang in spanning

De kat heeft drie dagen op grote hoogte doorgebracht.
De kat heeft drie dagen op grote hoogte doorgebracht. © Regio15
DEN HAAG - Een buurvrouw met rammelende brokjes, vrijwilligers van de dierenambulance en een voorbijganger met een ladder. Dagenlang probeerden ze met man en macht een zwart-witte kater uit een boom op het Veldzicht in Den Haag te krijgen. Maar het beestje gaf geen centimeter toe.
Een bezorgde buurbewoner besloot dinsdag de dierenambulance te bellen. Voor iedere meter die hij met een ladder de boom in klom, klom de kat een meter hoger de takken in.
De vrijwilligers van de Dierenambulance snelden naar de betreffende boom. Niemand wist tenslotte hoe lang het dier er al zat. Maar de truc met de ladder kende het beestje al. Verslagen ging iedereen aan het eind van de dag naar huis. Misschien zou de kat van honger en dorst zelf in de nacht vertrekken.

Warm en zonder water

De volgende ochtend verzamelde iedereen zich weer bij de boom. Er klonk gemiauw, het dier was niet naar beneden gekomen. Opnieuw werd de ladder ingezet, opnieuw kroop de kat hoger. Met de stijgende temperaturen begon het een nijpende kwestie te worden.
Toen er donderdag nog niets aan de situatie veranderd was, werd besloten de brandweer in te schakelen. Met een grote rode wagen reden ze op de boom af. De kat deed het weinig. De kant waar hij zat was een waterkant, daar kon niemand goed bij komen.

Schuddende boom

Maar de brandweermannen meenden wat ze van plan waren. Uit hun auto haalden ze een lange stok. Recht op zijn snuit zag het dier een haak af komen. Voor hij het wist begon de tak te schudden.
Beneden stonden de brandweermannen klaar, in het midden een deken gespannen. ‘Poes, poes’, riepen de omstanders. Met zijn nagels in het hout geklemd begon hij zijn evenwicht te verliezen, de zaak was verloren. Met een plof kwam de kater in het doek terecht. Nog voordat iemand hem kon aaien ging hij er vandoor.

Zwerfkat
‘Hoe het met hem gaat weten we niet’, zegt Cherinda Caspers van de Dierenambulance. 'Hij was zo mensenschuw, we denken dat het een zwerfkat is.’