Door de gemeente geplaatste rioolkolk mogelijk oorzaak ondergelopen Spui

DEN HAAG - Waterbedrijf Dunea heeft mogelijk de oorzaak gevonden van het lek in de waterleiding op het Spui. Een zogenoemde rioolkolk was tegen de waterleiding aan geplaatst. Die waterleiding is nu gescheurd met als gevolg dat donderdag een flink gedeelte van het Spui en een aantal huizen en winkels onderliep.
Michel Helgers van Dunea is bezig met de reparatie. ‘We hebben eerst het asfalt weggehaald en daarna zagen we dat er twee rioolkolken liggen, vlak langs onze leidingen. Eentje hangt er zelfs op. Dat is wel bijzonder,’ aldus Helgers.
De gescheurde leiding is een 500 millimeter gietijzeren leiding die over de lengte is gescheurd. ‘Een scheur geeft altijd aan dat het door belasting komt. Het kan zomaar zijn dat het door de kolk komt,’ aldus Helgers. Hij benadrukt wel dat de oorzaak nog officieel moeten worden vastgesteld.

Verantwoordelijk

De gemeente Den Haag is de degene die verantwoordelijk is voor het plaatsen van de rioolkolk. Directeur communicatie van de gemeente Maryse Ducheine: 'Over de oorzaak kan ik nu nog niks zeggen. We gaan kijken welke werkzaamheden er hebben plaatsgevonden. Dat wordt dan in kaart gebracht. En dan moeten we ook nog kijken of we echt kunnen vaststellen wat is er misgegaan. Daarna stellen we pas de vraag wie er schuldig is.'
Er werd geprobeerd de reparatie zo snel mogelijk af te ronden en het Spui vrijdag weer te openen, maar dat wordt niet gehaald. Vanaf negen mei stonden er al wegwerkzaamheden op de planning. Daarom is nu besloten dat gedeelte van het Spui afgesloten te houden tot op 28 juni die werkzaamheden zijn afgerond.