Filevaren op de Leidse grachten: verhuur van sloepen steeds populairder

Het is druk op de Leidse grachten.
Het is druk op de Leidse grachten. © Robbert van Cleef
LEIDEN - Eindelijk is het echt voorjaar en dat betekent drukte op de Leidse wateren. Goed dus voor de Leidse rederijen en voor de verhuurders van sloepen. Die maken nu in één klap een slechte start van het seizoen goed.
Na een lange, koude aprilmaand schijnt staat de telefoon roodgloeiend bij Olympia Charters. 'Er wordt weer volop gevaren', zegt Patrick Kerkvliet in Warmond. En ook Daaf Sloos van de Leidse Rederij is blij dat zijn rondvaarten nu weer volgeboekt zitten. 'Het werd wel een beetje tijd.'
En dus is het ineens weer file varen op de Leidse grachten. Er zijn veel rondvaartboten, maar ook steeds meer sloepen. Dat komt omdat de verhuur van sloepen steeds populairder wordt. Olympia Charters in Warmond heeft er dertig in de verhuur.

Sloephuur steeds populairder

'Mensen willen niet vastzitten aan het onderhoud van een boot', zegt Kerkvliet Een stel uit Alphen aan de Rijn huurt bijvoorbeeld regelmatig een sloepje bij hem. 'Het is ideaal: we hebben alleen de lusten en niet de lasten. En als we zin hebben om te varen bellen we gewoon', zeggen de mensen.