'Autobranden in Molenwijk in Den Haag aangestoken door verveelde jongeren na sluiting buurthuizen'

DEN HAAG - De zes autobranden in de Haagse Molenwijk zijn aangestoken door verveelde jongeren. Dat zeggen buurtbewoners tegen Omroep West. Veel buurthuizen zijn de afgelopen vier jaar gesloten en jongeren hangen uit verveling op straat.
'Het wijkcentrum aan de Noordpolderkade is dicht en ook Laakhage aan de Peilstraat heeft de deuren gesloten. Dat waren plekken waar jongeren naartoe gingen om te kletsen of te tafeltennissen', zegt Leendert Dennen van bewonersorganisatie Molenwijk.
Zijn verhaal wordt bevestigd door Ali Seyitoglu van het buurtpreventieteam: 'Tot vier jaar geleden kon je hier na school biljarten of kaarten. Maar de wethouder heeft alles dichtgegooid. Jongeren kunnen nergens heen.'
Volgens Dennen kunnen de jongeren uit de Molenwijk niet naar het centrum, want daar worden ze 'opgejaagd door de politie'. 'En dus steken ze uit verveling auto's in brand in hun eigen wijk. Het is een vorm van aandacht vragen', zegt de buurtwerker.

Geen buurthuis om de hoek

Er zijn wel buurthuizen open gebleven, maar die zijn volgens Leendert Dennen te ver weg. 'Jongeren willen in hun eigen wijk terecht kunnen, om de hoek van de straat. Niet een buurt verderop.' Hij doelt op het buurthuis Centrum Vliethage aan de Rijswijkseweg. 'Daar komen ze gewoon niet naartoe.'
In het enige buurthuis dat er in de Molenwijk nog is - op het Cromvlietplein - wordt volgens Dennen niets georganiseerd voor jongeren. Hij pleit voor een goede jongerenwerker in de wijk die contact houdt met de jeugd. 'Die is er wel, maar niet zichtbaar.'

Buurt is bezorgd

Meerdere buurtbewoners beamen dat de autobranden verband houden met de sluiting van buurthuizen in de wijk. Veel willen ze er niet over kwijt, uit angst dat hun auto de volgende is die in brand staat. Het buurtpreventieteam van Ali loopt meer rond in de wijk, maar ze hebben de daders nog niet op heterdaad kunnen betrappen.
'Als ik mijn ronde heb gedaan en daarna lees dat er weer een brand is geweest, dan baal ik echt. Het is een soort kat- en muisspel, heel frusterend,' zucht de buurtwerker.
De laatste autobrand in de Molenwijk was in de nacht van zaterdag op zondag in de Ketelstraat. In twee weken tijd waren er zes autobranden, of pogingen tot brandstichting. De politie vraagt getuigen zich te melden en surveilleert extra.

VVD wil cameratoezicht

De Haagse VVD wil dat alle mogelijkheden worden benut om de daders te pakken en heeft gevraagd om flexibel cameratoezicht in de wijk.