Nieuw gebouw op Koningin Julianaplein in Den Haag: Elegant, chique en toch stevig

DEN HAAG - Voor Den Haag Centraal komen twee 90-meter hoge torens. Doordat die op lagere niveaus met elkaar verbonden zijn, ontstaat een U-vormig complex. Dat gebouw wordt door deskundigen omschreven als een ‘stevig gebaar, elegant en met een chique uitstraling’. Op het plein zelf komt een paviljoen en veel meer groen.
Dat wordt duidelijk uit de schetsen voor het gebied, die voor ontwikkelaar Synchroon zijn gemaakt door architectenbureau Powerhouse Company.
Die combinatie heeft naar het oordeel van een speciale commissie het winnend ontwerp gemaakt voor het gebouw dat op het Koningin Julianaplein moet komen te staan. Volgens de gemeente Den Haag is er sprake van een ‘waardige stadsentree’ en een ‘beter aangezicht van het station’.

350 woningen

In het gebouw moeten ongeveer 350 woningen komen. Daarvan is de helft huur en hiervan zijn weer vijftig sociale huur. Verder moet er een ruim 2.000 vierkante meter groot congrescentrum in worden gevestigd en komen er winkels en horeca.
De bouw op het Koningin Julianaplein kent een lange geschiedenis. Jaren geleden waren er plannen om er een groot M-vormig gebouw neer te zetten, dat was ontworpen door Rem Koolhaas. Dit idee sneuvelde echter onder meer door de crisis in de bouw.

Verzet in de omgeving

Daarna werd het even stil. Maar eind 2014 presenteerde wethouder Boudewijn Revis het idee om er een gebouw in de vorm van een U neer te zetten, van bovenaf gezien dan. Dit leidde tot verzet in de omgeving en in de gemeenteraad. De bewoners van New Babylon vreesden dat hun uitzicht zou worden belemmerd.
Daarop werd het plan aangepast en kreeg het van bovenaf meer de vorm van een L. In de praktijk ziet het er nu - vanaf de zijkant gezien dan – toch ook weer uit als een U.

Stevig gebaar

Het stadsbestuur heeft vorig jaar de precieze uitgangspunten voor dat gebouw op papier gezet. Drie ontwikkelaars - Provast, Synchroon en Volker Wessels - wilden op basis daarvan aan de slag in het gebied. Een beoordelingscommissie boog zich vervolgens over die ontwerpen. Het plan van Ontwikkelaar Synchroon b.v. met architectenbureau Powerhouse Company heeft volgens die commissie het winnende ontwerp gemaakt.
‘De architectuur heeft iets ‘Haags’, een combinatie van een stevig gebaar, elegantie en een chique uitstraling. Het gevelbeeld maakt in compositie, kleur- en materiaalgebruik een genuanceerde overgang van de architectuurwereld van New Babylon en omgeving naar Nieuw Centrum en de historische binnenstad. De golvende stadshal op de begane grond, de ‘vallei’, inclusief de collectieve tuin op de zevende verdieping, tussen de torens, zijn als collectieve ruimtes interessante, genereuze gebaren’, aldus die commissie.

Twee weken voor bezwaar

De partijen die zijn afgevallen hebben nu nog twee weken om bezwaar te maken. Daarna volgt ook een uitgebreide presentatie van de plannen voor ondernemers en bewoners.
Zoals bekend komt onder het plein een grote fietsenstalling. Als die klaar is, in de zomer van 2017, start de bouw van het complex. Dat moet dan begin 2019 worden opgeleverd.