Asielzoekers noodopvang Leiden worden overgeplaatst

LEIDEN - De asielzoekers die verblijven in de noodopvang aan de Wassenaarseweg in Leiden worden woensdag overgeplaatst. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Het gaat in totaal om 250 vluchtelingen. Ze verblijven er net een half jaar, maar de meeste mensen zijn inmiddels statushouders en kunnen nu van de noodopvang naar een 'normaal' asielzoekerscentrum. Hier zijn meer voorzieningen beschikbaar.
Begin mei liepen de spanningen in de noodopvang hoog op. Een aantal vluchtelingen ging met elkaar op de vuist. Het conflict zou onder andere te maken hebben gehad met frustraties onderling, maar ook met het eentonige eten in de opvang. Daarnaast zouden de vluchtelingen het gevoel hebben dat er niet goed naar hen werd geluisterd. Het COA laat weten dat de overplaatsing niets te maken heeft met de eerdere problemen.

'Spanningen speelden wel een rol'

Volgens Burgemeester Henri Lenferink zouden deze spanningen wel degelijk een rol hebben gespeeld bij het besluit van het COA om de mensen over te plaatsen: 'Er zit ook wel een zekere relatie, want die onrust had ook een relatie met de voorzieningen daar. Daar was men geïrriteerd over. Dat wilden men eigenlijk anders.' De statushouders hebben namelijk recht op een plek om te koken. Aan de Wassenaarseweg hebben ze dit niet.
Met het oog op de ramadan is het gebrek aan voorzieningen niet wenselijk. 'Dat betekent dat het voor het COA ingewikkeld is om dat te regelen. Want mensen kunnen dan niet meer overdag eten, maar moeten ’s avonds heel laat eten. Dat is allemaal ingewikkeld om te regelen en dan kan je het beter zo doen. Dan kunnen ze het allemaal zelf oplossen', aldus Lenferink.

Nieuwe groep?

In principe blijft de noodopvang aan de Wassenaarseweg tot oktober 2016 tot de beschikking van het COA. Het is bij de gemeente niet bekend of er een nieuwe groep vluchtelingen in komt.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen