'Ze kijken zo in mijn slaapkamer', omwonenden Den Haag CS naar rechter om woontorens

DEN HAAG - Bewoners van New Babylon naast Den Haag Centraal Station dreigen met juridische stappen als het gemeentebestuur de plannen voor twee woontorens op het Koningin Julianaplein doorzet. Het is een aangepast bouwplan, omdat een eerder ontwerp onvoldoende steun kreeg. Maar bewoners vinden het geplande bouwwerk naast CS nog altijd te groot en te hoog.
Vorige week maakte het college van burgemeester en wethouders bekend dat projectontwikkelaar Synchroon b.v. met architectenbureau Powerhouse Company
mogen bouwen. Volgens het college zorgt het winnende ontwerp voor een 'waardige stadsentree en geeft het een beter aangezicht van het station'.
Daar zijn bewoners van New Babylon het niet mee eens, omdat de torens direct voor hun raam komen te staan. 'De mensen die in de nieuwe toren komen wonen, kunnen in mijn slaapkamer kijken,' zegt Steve Tammerijn, voorzitter bewonerscommissie City Tower New Babylon. 'Het bouwwerk belemmert dus het zicht, het zonlicht en het neemt een aanzienlijk stuk van onze privacy weg. Dat is niet verbeterd in het nieuw plan.'

Naar de rechter

Bewoners overwegen samen met ondernemers en andere belanghebbenden van New Babylon juridische stappen te nemen als de plannen doorgaan. Tammerijn: 'Wij vinden namelijk dat het college zich niet aan zijn afspraken houdt. Zo staat in de afspraken met de gemeenteraad dat de bebouwing zich zou concentreren aan de Rijnstraat en dat is niet gebeurd.'
Tammerijn begrijpt dat hoge woontorens in een stad horen. 'Maar alleen als het de kwaliteit van een stad ten goede komt en dat is hierbij niet het geval.' Dat vinden ook oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad. 'Het is veel te veel massieve hoogbouw en er zit veel te weinig groen in het ontwerp,' zegt fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Christine Teunissen.
Ook fractievoorzitter Pieter Grinwis van Christen Unie-SGP is ontevreden. 'We willen toch iets moois maken van deze plek?,' zegt Grinwis. 'En dan gaan we het volplempen met twee joekels van torens. Dat is zonde.' Volgens PVV-raadslid Elias van Hees krijgt Den Haag er weer een paar tochtgaten bij. 'De wethouder breekt alsnog zijn belofte. Er zou geen U-gebouw komen die de City Tower het zicht ontneemt en dat komt er nu toch,' zegt Van Hees.

Mooi visitekaartje

Collegepartij VVD is juist te spreken over de plannen. Het gebouw knapt het kale plein op, vindt de partij. 'Het gebouw kan bijdragen aan een mooier plein en het gebouw kan bijdragen aan een mooi visitekaartje van de stad Den Haag,' zegt VVD-raadslid Ingrid Michon.
Het college wil pas op de kritiek reageren als de termijn is verlopen waarin betrokkenen bezwaar kunnen maken tegen de plannen. Dat is over twee weken.