Spanning stijgt op ROC Leiden: kwart van personeel zit op de schopstoel

LEIDEN - Spannende tijden voor het personeel van het noodlijdende ROC Leiden. Donderdag krijgen zij in een persoonlijk gesprek te horen wie van hen zijn baan bij de school kan behouden en wie niet. Een kwart van het personeel moet verdwijnen.
Het Regionaal Opleidingscentrum ging vorig jaar
die ontstond door de megalomane bouwplannen van het vorige schoolbestuur. Bovendien velde  de Onderwijsinspectie een vernietigend oordeel over de helft van de aangeboden opleidingen. Dit alles leidde de afgelopen jaren tot een
.
Om de personeelsformatie weer in lijn te brengen met het aantal studenten neemt de school afscheid van 127 van de 590 fte, dat zijn ongeveer 180 mensen. In totaal werken er op het ROC 700 mensen. Een kwart van hen moet dus omzien naar ander werk. 'Docenten willen niet met ons praten, maar volgens studenten zijn ze behoorlijk zenuwachtig. Niemand weet iets over zijn eigen baan, dus er is best wel spanning', zegt één van hen.

'Rijkelijk laat'

Ook de Algemene Onderwijsbond AOb merkt dat. De achterban heeft veel vragen over de manier waarop de keuze is gebaseerd. Maar daar hebben we geen invloed op, dat zijn de richtlijnen van het UWV,' aldus AOb-bestuurder Naséra Azzouz. Die richtlijnen gaan uit van het wettelijk verplichte afspiegelingsbeginsel.
De bonden en ondernemingsraden zijn akkoord gegaan met een Sociaal Plan. 'We willen voorkomen dat mensen gedwongen worden ontslagen', zegt Azzouz van de FNV-onderwijsbond. Daarom hebben we afspraken gemaakt over de begeleiding van het personeel van werk naar werk.' De bond vindt wel dat het ROC rijkelijk laat is met de maatregelen. 'Het bestuur had veel eerder kunnen inspringen op de daling van het aantal studenten. Die laat zich al jaren zien.'