Haagse Grote Marktstraat wordt misschien toch groen

© Richard Mulder
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat toch onderzoeken of de Grote Marktstraat groener kan worden. Een aantal partijen in de Haagse raad heeft hiervoor in het verleden tevergeefs gepleit.
Toch zet wethouder Boudewijn Revis de deur toch weer op een kier, schrijft hij aan de Haagse gemeenteraad. ‘Nu de straat een tijdje in de nieuwe vormgeving functioneert, is het goed om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om groen toe te voegen bij de zogenoemde verblijfplaatsen in de straat, zijnde de nieuwe banken en rond de opgangen uit de tramtunnel.’
In het verleden maakte Revis steeds duidelijk geen voorstander te zijn van bijvoorbeeld grote plantenbakken. Dit omdat de straat veel bezoekers trekt, die ongehinderd zouden moeten kunnen flaneren. Ook zou het moeilijk zijn om bomen te planten omdat onder de straat de tramtunnel en een parkeergarage is.

Winkelboulevard

Partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren denken daar anders over. Zij pleitten in het verleden voor meer een meer groene ‘winkelboulevard van internationale allure’.
De Grote Marktstraat werd op 31 maar feestelijk heropend. In totaal was daarvoor 14,6 miljoen euro beschikbaar. En volgens Revis is het binnen dat budget gebleven, schrijft hij in een evaluatie.

'Verfijningen'

Nu de straat officieel open is, is het tijd voor ‘verfijningen’. Na de zomer komt Revis met enkele voorstellen. Daarbij gaat het niet alleen om toch iets meer groen. Volgens de wethouder blijft er namelijk ‘een spanningsveld tussen de fietsers en de voetgangers’.
Revis: ‘Fietsers zijn te gast in de straat, maar zijn zich daar niet altijd van bewust. Dit leidt soms tot onprettige situaties.’ Daarom zijn al fietscoaches ingezet en borden geplaatst. Binnenkort wordt het ook verboden voor snorfietsen (zoals scooters met blauwe kentekenplaatje) om door het voetgangersgebied te rijden.

Markering

Verder wordt onderzocht of en hoe markering kan worden aangebracht om de voetganger te attenderen op de fietser, die in de straat te gast is. Bovendien komt er een onderzoek naar hoe het fietsparkeren in de zijstraten van de Grote Marktstraat kan worden verbeterd met kleine ingrepen.
Dat alles met één doel: ‘Ik blijf werken aan een verdere versterking van de fantastische binnenstad om het toenemend aantal bezoekers gastvrij te kunnen verwelkomen en Den Haag nog aantrekkelijker te maken als vestigingsstad,’ aldus de wethouder.