Wilders wil meer tijd en vraagt 3,5 maanden uitstel in 'minder'-zaak

© John van der Tol
DEN HAAG - Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops willen 3,5 maanden uitstel voor het strafproces tegen de PVV-leider. Dat verzoek is bij de rechtbank gedaan, blijkt donderdag tijdens een zitting bij de beveiligde rechtbank op Schiphol. Wilders en Knoops waren daar niet bij.
De PVV-leider wordt vervolgd om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. De rechtbank wees eerder verzoeken van Wilders om deskundigen te benoemen af, omdat die 'niet noodzakelijk zijn voor het beoordelen van de strafzaak'.
Knoops heeft om uitstel gevraagd omdat hij meer tijd nodig heeft voor eigen onderzoek, nu de rechtbank heeft besloten geen extra deskundigen te benoemen. De advocaat zoekt nu zelf deskundigen om de verdediging van Wilders te onderbouwen. Knoops heeft om uitstel gevraagd omdat hij meer tijd nodig heeft voor eigen onderzoek, nu de rechtbank heeft besloten geen extra deskundigen te benoemen.

Niet alle informatie aanwezig

Donderdag was gereserveerd voor de verdediging om vooraf aan de inhoudelijke behandeling van het proces aan te voeren, waarom de vervolging van Wilders onterecht is en waarom de zaak voor die inhoudelijke behandeling al zou moeten worden gestopt. Volgens Knoops is nu nog niet alle informatie voorhanden om het verweer te houden tegen het verder voeren van de strafzaak. Daarom heeft het geen zin dat Wilders en hij naar de zitting komen, legde de advocaat woensdag al uit.
Knoops wil dat de procedure naar september wordt verplaatst. Het Openbaar Ministerie is hier tegen. Volgens de aanklagers heeft Wilders zijn kans verspeeld en is de eerstvolgende mogelijkheid pas op 31 oktober, als de inhoudelijke behandeling van de zaak begint.
De rechtbank beslist later op de ochtend over deze kwestie.