Gemeente Leiden: Verhuizing asielzoekers te kort dag, 'blijf ze als mensen zien'

Asielzoekers
Asielzoekers © ANP
LEIDEN - De gemeenteraad van Leiden hekelt de manier waarop het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de verhuizing van bewoners van de noodopvang aan de Wassenaarseweg heeft geregeld. In een brief verzonden aan het COA, en ondertekend door bijna alle politieke partijen, staat dat vooral de termijn van de verhuizing te kort dag was.
De vluchtelingen kregen een dag van tevoren te horen dat ze
om verplaatst te worden naar 'normale' AZC's elders in het land. Volgens de partijen heeft 'de manier waarop dit is gebeurd (...) de mensen die het betreft, de vrijwiligers en veel mensen in Leiden geschokt en diep geraakt'.
De manier waarop de vluchtelingen verplaatst zijn en de communicatie daaromheen noemt de raad 'ongeordend' en 'onmenselijk'. 'De mensen waar het om gaat kregen nauwelijks tijd om zich voor te bereiden op hun vertrek en zijn zomaar van de ene plek naar de andere verplaatst. (...) De kinderen die in Leiden naar school gingen konden geen afscheid nemen van hun klasgenootjes, van elkaar of van de vele vrijwilligers die hen hebben bijgestaan. Dat doet geen recht aan hoe we de opvang van deze mensen in Leiden hebben willen vormgeven.'

'Zie vluchtelingen als mensen'

De gemeenteraad zegt te snappen dat het COA door het grote aantal asielaanvragen met een lastige opgave geconfronteerd wordt. Maar ze roept het COA wel op om de vluchtelingen 'als mensen te blijven zien'. De raad hoopt met de brief het COA ertoe te bewegen dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.
De gemeenteraad roept het COA ook op om in contact te treden met de gemeente Leiden om, als de vluchtelingen een status hebben gekregen, hen weer terug te plaatsen in Leiden.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen